2008. április 1. 08:39

Tavaly 1395,1 milliárd forint volt a kormányzati szektor hiánya, ez a GDP 5,5 százaléka - közölte a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatok alapján.

2006-hoz képest 808,5 milliárd forinttal csökkent a hiány, ez GDP-arányosan 3,8 százalékos esés. A tavalyi hiány úgy jött össze, hogy a kormányzati szektor bevétele 11 322 milliárd forint volt, míg a kiadások 12 717 milliárdot tettek ki. A Magyar Nemzeti Bank szintén tegnap közölte az államháztartás tavalyi mérlegét, ők 1384 milliárdos hiányt számoltak. A minimális különbség abból adódik, hogy a két szervezet különböző számokkal dolgozott a hiány kiszámításakor.

A KSH szerint a kormányzati szektor bevételei tavaly 11,8 százalékkal emelkedtek, legnagyobb mértékben az adóbefizetés és a társadalombiztosítási járulékok befizetése nőtt. Különösen az első negyedévben volt dinamikus a növekedés - több mint 20 százalék - majd az év második negyedévétől fokozatosan mérséklődött a bevételek emelkedése.

A kiadások lényegében nem emelkedtek tavaly, a 2006-os szinten maradtak. Az első félévben alig változtak a kiadások, 2007 másodikf elében viszont már 6 százalékkal emelkedtek. A költségvetés hiánya 2007-ben a 2006. évi hiány 60 százalékát tette
ki, 808 milliárd forinttal volt kevesebb, mint 2006-ban.

A hiány csökkenése a kiadások 385 millárd forintosos növekedése és a  bevételek 1.193 milliárd forintos emelkedése mellett következett be, azaz a bevételi oldal gyors növekedése játszott a hiány csökkenésében jelentősebb szerepet.

 A KSH adatai szerint 2007. IV. negyedévben a kormányzati szektor hiánya 526,5 milliárd forint volt, ez a negyedéves GDP 8,1 százaléka. Az év utolsó negyedévére jellemző módon a kiadások növekedése az év egészénél nagyobb, 4,4 százalék volt.  Az év egészénél gyorsabb, 11 százalékos volt a pénzbeli társadalmi juttatások növekedése a IV. negyedévben.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.