2011. május 21. 12:31

Legkorábban 2012 tavaszán kezdődhetnek az Európai Újjáépítési és Beruházási Bank (EBRD) beruházásai Egyiptomban és Marokkóban - jelentette ki Thomas Mirow, a szervezet elnöke a bank kétnapos közgyűlését záró sajtótájékoztatón Kazahsztán fővárosában, Asztanában.

Hozzátette: a beruházások beindításához még számos feladatot kell elvégezni.

Egyiptom korábban hivatalosan kérte, hogy váljon a bank működési területének részévé, Marokkó pedig "erőteljes érdeklődésének" adott hangot.

Kérdésre válaszolva Mirow elmondta: még nem döntöttek arról, hogy a két észak-afrikai ország mellett mely államokra terjedne ki a bővítés.

Az EBRD jelenleg 61 részvényes ország, valamint két kormányközi szervezet, az EU és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdona. A bank tevékenységi területéhez, amely Közép-Európától Közép-Ázsiáig terjed, 29 ország tartozik.

Mirow úgy fogalmazott, bár vannak nyilvánvaló különbségek a 20 évvel ezelőtti kelet-közép-európai országok és a mostani észak-afrikai államok között, szükségleteiket nézve azonban hasonló a helyzet. Például a törékeny pénzügyi rendszer vagy a tőkehiányos kis- és középvállalkozói szektor szempontjából összehasonlítható a két térség. Hozzátette, hogy bár számos szakember áll most is rendelkezésre a szervezetnél, szükség lesz az észak-afrikai térséget mélyebben ismerő szakemberekre.

Az elnök szavai szerint 2015-re elsősorban Európa déli és keleti részére, valamint Közép-Ázsia területére fókuszál majd az EBRD. Szerinte a jelenlegi kelet-közép-európai államok addigra "kinőnek" az EBRD-ből.

Az EBRD a legnagyobb egyedi befektető a kelet-közép-európai és a közép-ázsiai országcsoportban.

A bank a tevékenységi területén végigsöprő pénzügyi-gazdasági válság miatt már korábban felülvizsgálta azt a stratégiáját, amelynek alapján - ha megvalósult volna - a közép-európai EU-tagállamok már 2010-től gyakorlatilag nem részesültek volna új finanszírozásban a londoni pénzintézet részéről.

Az EBRD 2006-ban jelentette be, hogy az addig EU-taggá lett nyolc legfejlettebb közép-európai ország mindegyike várhatóan 2010-re "kiérik" a bankból, vagyis azután nem lesz már szükségük közvetlen EBRD-finanszírozásra.

A pénzügyi válság elhatalmasodása után, 2008-ban azonban az EBRD közölte, hogy a kialakult helyzetben leállítja a közép-európai EU-térségből megkezdett kivonulási folyamatot.

MTI