Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Legkorábban 2012 tavaszán kezdődhetnek az Európai Újjáépítési és Beruházási Bank (EBRD) beruházásai Egyiptomban és Marokkóban - jelentette ki Thomas Mirow, a szervezet elnöke a bank kétnapos közgyűlését záró sajtótájékoztatón Kazahsztán fővárosában, Asztanában.

Hozzátette: a beruházások beindításához még számos feladatot kell elvégezni.

Egyiptom korábban hivatalosan kérte, hogy váljon a bank működési területének részévé, Marokkó pedig "erőteljes érdeklődésének" adott hangot.

Kérdésre válaszolva Mirow elmondta: még nem döntöttek arról, hogy a két észak-afrikai ország mellett mely államokra terjedne ki a bővítés.

Az EBRD jelenleg 61 részvényes ország, valamint két kormányközi szervezet, az EU és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdona. A bank tevékenységi területéhez, amely Közép-Európától Közép-Ázsiáig terjed, 29 ország tartozik.

Mirow úgy fogalmazott, bár vannak nyilvánvaló különbségek a 20 évvel ezelőtti kelet-közép-európai országok és a mostani észak-afrikai államok között, szükségleteiket nézve azonban hasonló a helyzet. Például a törékeny pénzügyi rendszer vagy a tőkehiányos kis- és középvállalkozói szektor szempontjából összehasonlítható a két térség. Hozzátette, hogy bár számos szakember áll most is rendelkezésre a szervezetnél, szükség lesz az észak-afrikai térséget mélyebben ismerő szakemberekre.

Az elnök szavai szerint 2015-re elsősorban Európa déli és keleti részére, valamint Közép-Ázsia területére fókuszál majd az EBRD. Szerinte a jelenlegi kelet-közép-európai államok addigra "kinőnek" az EBRD-ből.

Az EBRD a legnagyobb egyedi befektető a kelet-közép-európai és a közép-ázsiai országcsoportban.

A bank a tevékenységi területén végigsöprő pénzügyi-gazdasági válság miatt már korábban felülvizsgálta azt a stratégiáját, amelynek alapján - ha megvalósult volna - a közép-európai EU-tagállamok már 2010-től gyakorlatilag nem részesültek volna új finanszírozásban a londoni pénzintézet részéről.

Az EBRD 2006-ban jelentette be, hogy az addig EU-taggá lett nyolc legfejlettebb közép-európai ország mindegyike várhatóan 2010-re "kiérik" a bankból, vagyis azután nem lesz már szükségük közvetlen EBRD-finanszírozásra.

A pénzügyi válság elhatalmasodása után, 2008-ban azonban az EBRD közölte, hogy a kialakult helyzetben leállítja a közép-európai EU-térségből megkezdett kivonulási folyamatot.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.