2010. november 3. 07:04

Az Equilor véleménye szerint háromféle kimenetet hozhat a Fed hetek óta várt, szerda este mindenki számára nyilvánossá váló döntése. A hazai brókercég forgatókönyvei szerint az 500 milliárdos alapforgatókönyvtől a rugalmas programon át a legalább 1000 milliárdos túlreagálásig terjedhet a quantitative easing 2 (QE2) néven elhíresült monetáris lazítás második felvonása.

A jelenlegi helyzet

A Fed mérlege jelenleg mintegy 2,288 milliárd dollár, aminek kicsivel kevesebb, mint a felét a három nagy jelzáloghitelezőtől származó (Freddie Mac, Fannie Mae és a Federal Home Loan Bank) állami kézbe került MBS eszközök teszik ki. Ez a tétel mintegy 1,065 milliárd dolláros portfóliót képvisel a mérlegen belül és két csomagból - a Term Asset-backed Securities Loan Facility-ből (itt főleg a gépjármű-, hitelkártya- és diákhitelhez kötődő értékpapírokat gyűjtötték) illetve a TALF-ból (ahol a kereskedelmi célú ingatlanokra felvett hitelek vannak) áll. A maradék hányad gyakorlatilag államkötvényekben nyugszik, főleg hosszú, 10 éves lejáratokon.

Hogy milyen mértékben és milyen eszközökkel fog tovább nőni az amerikai jegybank mérlege, arra az Equilor elemzői három lehetséges kimenetet vázolnak fel.

Alapforgatókönyv

Az alapforgatókönyvünk szerint a Fed ugyanúgy, mint a QE1 (a quantitative easing első etapja, amely közvetlenül a 2008-as őszi válság kirobbanását követően indult be) esetében meghatározza előre a kötvényprogramra fordított pénzkeretet, amelynek aggregát összege legalább 500 milliárd dollár lesz. Erre a mennyiségre abból lehet következtetni, hogy a piaci kommentárok döntő többsége ezt az értéket tartalmazta. Ennek a forgatókönyvnek az esetében a legnehezebb kiszámítani a piaci reakciót, hiszen egy ekkora mérető csomagra már számítanak a befektetők, és gyakorlatilag ezzel kalkulálva hozták meg az augusztus-szeptemberi periódusban a befektetési stratégiájukat. Mivel a QE1 mintegy 1,400-1,500 milliárdos keretétől ez jócskán elmarad, és a 2008.novemberi nyomott árfolyamszintekhez képest sokkal magasabb lokális csúcsokon tartózkodnak most a fontosabb eszközök árai, ezért egy QE1-hez hasonló kimenetelő ralira az alapforgatókönyv esetében nem számítunk. Sőt, inkább csalódást kelthet az 500 milliárd dolláros vétel, amire a részvénypiaci és nyersanyag árak eséssel, a dollár pedig átmeneti erősödéssel reagálhat.

Rugalmas program

A második forgatókönyv esetében azzal kalkulálhatunk, hogy az alapforgatókönyvéhez hasonló mérető csomagot fordít kötvényvásárlásra a jegybank, de ennek végösszegét nem árulja el, sőt elképzelhető, hogy a saját döntéshozatali mechanizmusában is nyitva hagyja a célra fordítható összeg keretét. Vagyis eseti jelleggel, a havi kamatülések során dől el, hogy a gazdaság adott szükségletei mellett milyen kötvénytranzakciókat hajthat végre – akár vehet, de akár el is adhat, ha szükségét látja.

Havi bontásban így legfeljebb 100-250 milliárd dolláros műveletekig terjedhet egy-egy vételi csomag, ami jelen ismereteink szerint 5-6 hónapig futhat, tehát 500-750 milliárd dolláros keretet takarhat. Ez esetben is nehéz megítélni a piaci reakciót, de gyakorlatilag ez a bejelentés önmagában hűtheti a várakozásokat, ami kisebb kiábrándulást kelthet a piaci eszközökben az utóbbi időszak felfokozott találgatásai után (egyes elemzések 2,000-4,000 milliárd dolláros csomagot prognosztizáltak).

Pozitív piaci kimenetele abban az esetben lehet a rugalmas reagálású vásárlásnak, ha ezzel egy időben a makrogazdasági prognózisában borúsabb képet festene a Fed a következő időszakra, hiszen ez esetben a piaci szereplők továbbra is arra számíthatnak, hogy elnyúló lesz a stimulus. Vagyis feje tetejére állt a világ, hiszen az utóbbi időszakban a részvénypiaci befektetők hangulatát szinte kizárólag a pénzmennyiség változásáról szóló hírek befolyásolták, míg a reálgazdasági folyamatok csak ennek széljegyzeteként jelentek meg.

Gyakorlatilag ez esetben az eddigi mechanizmusok – a felfokozott várakozás és azok folytatólagos menedzselésének – elnyúlására számítunk (Orosz Dániel, az AXA csoport Magyarország Stratégiai Elemzési Igazgatója szerint a Fed olyan döntéssel próbál majd operálni, amely olyan illúzióba ringatják a piaci szereplőket, hogy a monetáris lazítás tartós marad, lásd Bernanke a bűvész, a helikopter a pálca, a trükk pedig maga a szemfényvesztés). A piac irányát egy ilyen rugalmas mechanizmus esetén nem csak a Fed szabná meg, hanem a reálgazdasági kilátásokkal kapcsolatos befektetői hangulat is.

Túlreagálás

A harmadik forgatókönyv esetében arra számíthatunk, hogy az eddigi túlszaladás ellenére további löketet adhat a Fed bejelentése amennyiben legalább 1,000 milliárd dolláros program beindításáról szólna, akár ennek is rugalmasan nyitva hagyva a végét.

Ebben az esetben nőhet a felfelé irányuló nyomás a részvény és nyersanyagárakra, a rövid oldali hozamok tovább eshetnek, ami annak függvényében tekinthető rendkívülinek, hogy korábban negatív hozamú kötvényaukciót is tartották az USA-ban. Ez az árváltozással indexált Tips kötvények esetében alakult ki, amire akkora volt a kereslet, hogy egyébként is húzóerőt fejthet ki a fix kuponú instrumentumok esetében, és persze jól jelzi, hogy a QE2 beárazásával párhuzamosan az inflációs félelem is megjelent a befektetők között.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.