2008. március 28. 07:59

Egyre több részönkormányzatot alakítanának a budapesti kerülteken belül, legutóbb csak az újbudai önkormányzathoz négyilyen jellegű kérelem érkezett. A részönkormányzatok hatásköre mindig az adott kerület képviselő-testületének döntésén múlik.

A XI. kerületben már megbízták Molnár Gyula polgármestert azzal, hogy vizsgálja meg a részönkormányzatok megalakulásának feltételeit. Először három képviselő kezdeményezte a Sas-hegyi Részönkormányzat megalakítását, utána aztán már Gazdagrét, Kelenföld-Albertfalva és Lágymányos-Szentimreváros képviselői is benyújtották a kérelmet.

Molnár Gyula szerint a kerültet nem lehet "miniállamok szövetsége", ugyankkor a részönkormányzatok erősíthetik a közösség összetartását.

Az önkormányzati törvény értelmében a részönkormányzatok nem kaphatnak komoly hatásköröket, jórészt a döntéselőkészítésba szólhatnak bele. A fővárosban már több részönkormányzat is működik, például a ferencvárosi József Attila lakótelepen.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.