2008. március 13. 15:39

Az ólommentes benzin minimális adószintjére emelné a gázolaj minimálsi adótartalmát is az Európai Parlament. Csütörtökön fogadtak el egy előterjesztést erről.

Jelenleg nagy különbségek vannak az Unión belül a gázolaj szintjében, ezek a különbségek az országok közti üzemanyag-turizmushoz és a verseny torzulásához vezettek. A javasalatot egy svéd liberális politikus terjesztette be, szerinte az választ adna a tisztességtelen verseny problémájára.

Az Európai Parlament egyetért azzal, hogy egységesítsék a két üzemanyagfajta minimális adószintjét, de a dízelolaj adóját csak fokozatosan emelnék meg.

Jelenleg az ólommentes benzin minimális adószintje 359 euró ezer literenként, a gázolajé pedig 302 euró a minimális adó. Az Európai Bizottság 2012-re, az Európai parlament pedig 2015-re emelné a gázolaj adószintjét is 359 euróra. 2014-ben mindkét üzemanyagfajta esetében 380 eurós minimális adószintre lenne szükség az Európai parlament szerint.

Magyarországon jelnleg az ólommentes benzin adója 413 euró ezer literenként, a dízelolaj terhelése pedig 339 euró. A változtatás azért nem biztos, mert az Európai Parlament csak konzultációs jogkörrel rendelkezik, a tanácsnak kell végül rábólintania a javaslatra.

MTI/Menedzsment Fórum