2008. március 13. 15:39

Az ólommentes benzin minimális adószintjére emelné a gázolaj minimálsi adótartalmát is az Európai Parlament. Csütörtökön fogadtak el egy előterjesztést erről.

Jelenleg nagy különbségek vannak az Unión belül a gázolaj szintjében, ezek a különbségek az országok közti üzemanyag-turizmushoz és a verseny torzulásához vezettek. A javasalatot egy svéd liberális politikus terjesztette be, szerinte az választ adna a tisztességtelen verseny problémájára.

Az Európai Parlament egyetért azzal, hogy egységesítsék a két üzemanyagfajta minimális adószintjét, de a dízelolaj adóját csak fokozatosan emelnék meg.

Jelenleg az ólommentes benzin minimális adószintje 359 euró ezer literenként, a gázolajé pedig 302 euró a minimális adó. Az Európai Bizottság 2012-re, az Európai parlament pedig 2015-re emelné a gázolaj adószintjét is 359 euróra. 2014-ben mindkét üzemanyagfajta esetében 380 eurós minimális adószintre lenne szükség az Európai parlament szerint.

Magyarországon jelnleg az ólommentes benzin adója 413 euró ezer literenként, a dízelolaj terhelése pedig 339 euró. A változtatás azért nem biztos, mert az Európai Parlament csak konzultációs jogkörrel rendelkezik, a tanácsnak kell végül rábólintania a javaslatra.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.