2008. április 10. 14:24

Nem tudom, miként alakulnak a dolgok Magyarországon a 2010-es választásokig, ám ha tanácsot adhatnék, azt mondanám, legyenek állhatatosak, és ne futamodjanak meg a változtatások szükségessége elől - jelentette ki Gerhard Schröder csütörtöki budapesti előadásában.

A korábbi német szövetségi kancellár a Politikatörténeti Intézet és a Politikatörténeti Alapítvány felkérésére találkozott társadalomtudósokkal, politikusokkal és újságírókkal az intézet székházában, ahol rövid bevezető előadása után válaszolt kérdéseikre, hozzászólásaikra.

Schröder szerint az állhatatossághoz az is szükséges, hogy a kormányzó politikai párt akarja a változtatásokat és egységesen álljon ki azok mellett. Mihelyst e párton belül releváns részek ellenzik a változások politikáját, megszűnik a politika kommunikálásának a lehetősége, mert a politikai ellenfél a párton belüli "megmondóemberekre" hivatkozhat - fogalmazott a szociáldemokrata exkancellár.

Az európai államok többsége előtt tornyosuló reformfeladatokról, a végrehajtásukkal járó népszerűségvesztésről szólva Schröder hangsúlyozta: a szociális ellátórendszereket hozzá kell igazítani a megváltozott realitásokhoz.

Mint elhangzott, utóbbi egyik összetevője a globalizáció néven emlegetett, egyre élesebbé váló nemzetközi verseny, nemcsak vállalatok, de az egyes népgazdaságok között is. A másik a demográfia alakulása, a csökkenő születésszámok és az öregedő társadalmak kérdése, ezek pedig kikényszerítik a változásokat a szociális ellátórendszereken belül.

Schröder kitért arra, hogy a skandináv államok már a 90-es években felfigyeltek erre a jelenségre és megtették a szükséges lépéseket; részben ebben rejlik jelenlegi sikerük titka. Hozzáfűzte: más államok - köztük Németország - csak a XXI. században kaptak észbe, és hoztak intézkedéseket a romló helyzet orvoslása érdekében.

MTI/Menedzsment Fórum