2008. április 10. 14:24

Nem tudom, miként alakulnak a dolgok Magyarországon a 2010-es választásokig, ám ha tanácsot adhatnék, azt mondanám, legyenek állhatatosak, és ne futamodjanak meg a változtatások szükségessége elől - jelentette ki Gerhard Schröder csütörtöki budapesti előadásában.

A korábbi német szövetségi kancellár a Politikatörténeti Intézet és a Politikatörténeti Alapítvány felkérésére találkozott társadalomtudósokkal, politikusokkal és újságírókkal az intézet székházában, ahol rövid bevezető előadása után válaszolt kérdéseikre, hozzászólásaikra.

Schröder szerint az állhatatossághoz az is szükséges, hogy a kormányzó politikai párt akarja a változtatásokat és egységesen álljon ki azok mellett. Mihelyst e párton belül releváns részek ellenzik a változások politikáját, megszűnik a politika kommunikálásának a lehetősége, mert a politikai ellenfél a párton belüli "megmondóemberekre" hivatkozhat - fogalmazott a szociáldemokrata exkancellár.

Az európai államok többsége előtt tornyosuló reformfeladatokról, a végrehajtásukkal járó népszerűségvesztésről szólva Schröder hangsúlyozta: a szociális ellátórendszereket hozzá kell igazítani a megváltozott realitásokhoz.

Mint elhangzott, utóbbi egyik összetevője a globalizáció néven emlegetett, egyre élesebbé váló nemzetközi verseny, nemcsak vállalatok, de az egyes népgazdaságok között is. A másik a demográfia alakulása, a csökkenő születésszámok és az öregedő társadalmak kérdése, ezek pedig kikényszerítik a változásokat a szociális ellátórendszereken belül.

Schröder kitért arra, hogy a skandináv államok már a 90-es években felfigyeltek erre a jelenségre és megtették a szükséges lépéseket; részben ebben rejlik jelenlegi sikerük titka. Hozzáfűzte: más államok - köztük Németország - csak a XXI. században kaptak észbe, és hoztak intézkedéseket a romló helyzet orvoslása érdekében.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.