2008. március 28. 13:39

Az első negyedévben a világszerte bejelentett vállalat felvásárlások és egyesülések értéke 31 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest a Thomson Financial adatai szerint.

Tavaly az év első három hónapjában 962 milliárd dollár volt a felvásárlások és egyesülések értéke világszerete, ez idén 661 milliárd dollárra esett vissza. A cég szakértői azzal magyarázzák a jelentős esést, hogy a világgazdaságban tapasztalható lassulás és a világ tőzsdéinek gyenge teljesítménye elbizonytalanította a befektetőket. További ok, hogy a jelzálogpiaci válság miatt nehezebb hitelt felvenni, ez elsősorban a cégfelvásárlással foglalkozó alapokat érintette érzékenyen.

Az iparban 25 százalékkal - 641 milliárd dollárról 479,9 milliárd dollárra - esett a vállalatfelvásárlások értéke. Európában az átlagnál csekélyebb volt a visszaesés, 10 százalékkal csökkent a felvásárlások értéke. Az Egyesült Államokban viszont 53 százalékkal esett vissza a gazdát cserélt cégek értéke.

A tavalyi év rekordot hozott a cégfelvásárlások és -egyesülések értékében, de már a második negyedévtől érezhető volt a lassulás.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.