2008. március 28. 13:39

Az első negyedévben a világszerte bejelentett vállalat felvásárlások és egyesülések értéke 31 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest a Thomson Financial adatai szerint.

Tavaly az év első három hónapjában 962 milliárd dollár volt a felvásárlások és egyesülések értéke világszerete, ez idén 661 milliárd dollárra esett vissza. A cég szakértői azzal magyarázzák a jelentős esést, hogy a világgazdaságban tapasztalható lassulás és a világ tőzsdéinek gyenge teljesítménye elbizonytalanította a befektetőket. További ok, hogy a jelzálogpiaci válság miatt nehezebb hitelt felvenni, ez elsősorban a cégfelvásárlással foglalkozó alapokat érintette érzékenyen.

Az iparban 25 százalékkal - 641 milliárd dollárról 479,9 milliárd dollárra - esett a vállalatfelvásárlások értéke. Európában az átlagnál csekélyebb volt a visszaesés, 10 százalékkal csökkent a felvásárlások értéke. Az Egyesült Államokban viszont 53 százalékkal esett vissza a gazdát cserélt cégek értéke.

A tavalyi év rekordot hozott a cégfelvásárlások és -egyesülések értékében, de már a második negyedévtől érezhető volt a lassulás.

MTI/Menedzsment Fórum