2008. március 27. 09:54

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az idén három területre összpontosít felügyeleti tevékenysége során: a likviditásra, a kockázati transzferekre és a felügyelt intézmények belső irányítására - tette közzé a PSZÁF honlapján.

A likviditás követelménye a fizetőképesség folyamatos fenntartását jelenti, vagyis azt, hogy a pénzügyi intézmény mindig és teljes mértékben eleget tudjon tenni kötelezettségeinek, illetve képes legyen új tranzakciókat elvégezni a hitelkereslet függvényében, vagy más kedvező befektetési lehetőségek esetén (operatív likviditás).

A likviditás kiemelt kezelését nemzetközi oldalról a 2007-ben elkezdődött subprime-válság és annak közvetett és közvetlen hatásai, a közelmúlt nagy bankbotrányai (Northern Rock), hazai oldalról pedig a lakosság növekvő eladósodása indokolja a felügyelet szerint.

A kockázati transzfer valamely pénzügyi pozíció valamely kockázatának másik fél részére történő áthárítása, értékesítés vagy fedezeti ügylet útján. Az értékesített kockázat fajtája szerint lehet hitel-, piaci- vagy például eseménykockázat, a kockázati transzfert megvalósító termék pedig pénzügyi garancia, biztosítás, származtatott termék, illetve értékpapírosított kockázati termék.

A kockázati transzfereket megtestesítő termékek az utóbbi években kezdtek hódítani a magyar pénzügyi szektorban. Ilyenek például a befektetési egységekkel kombinált biztosítások, a kombinált bankbetétek, a lakáshitelekkel kombinált életbiztosítások, amelyek száma folyamatosan növekszik. Bővülnek a banki refinanszírozású pénzügyi vállalkozások egyre kockázatosabb ügyfélkihelyezései is, továbbá a csoporton belüli kockázati transzfer is egyre gyakoribb, ezért tartja a felügyelet fontosnak az ilyen konstrukciókban, tevékenységekben rejlő kockázatok kiemelt kezelését.

Kiemelten fontosnak tartja a felügyelet a felelős belső irányítást is. A PSZÁF értelmezésében a felelős belső irányítást a megfelelő szervezeti felépítés, testületi rendszer kialakításával és működtetésével, az irányítási (management) és felügyelési (supervision) funkciók gyakorlásával biztosítják az intézmények.

A felelős belső irányítás (internal governance) a felelős vállalatirányítás (corporate governance) részeként értelmezendő, és annyiban szűkebb annál, hogy nem fedi le a tulajdonosokkal és az intézmény egyéb partnereivel való kapcsolatokat.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.