2008. január 16. 06:04

Tavaly a kereslet-megszorítás inflációt leszorító hatásával szemben erőteljesebbnek bizonyult a költségoldalról mutatkozó árnyomás, így a fogyasztói árszint 2006-hoz képest lényegesen nagyobb mértékben emelkedett. Az mfor.hu Heti Diagram sorozatában ezúttal Petschnig Mária Zita elemzését közöljük az infláció 2007-es alakulásáról, valamint az idei kilátásokról.

2007-ben a hazai fogyasztói árszint nyolc százalékkal, az unión belül kiemelkedő mértékben nőtt. A gazdasági megszorítások eszközeként is alkalmazott infláció megugrása - az adóemelések és a támogatás-leépítések nyomán - várható volt. Meglepetést annak mértéke okozott.

A konvergenciaprogramban ugyanis erre az évre 6,2 százalék szerepelt, s ugyanakkor - már a kiigazító lépések ismeretében - a Reuters által megkérdezett elemzői kör 4,3-6,8 százalék közé tette a 2007. évi drágulást. A felső értéket is meghaladó tényleges áremelkedés a nem várt élelmiszer- és olajársokknak volt a következménye.

Mi drágult a legnagyobb mértékben?


A gazdaságpolitikai kiigazítás hatására meglóduló infláció kilenc százalékon tetőzött márciusban. Ám a szeptemberi árindex is már legalább egy százalékponttal magasabb volt annál, mint ahogy az a kieső áremelési hatásoktól ekkor várható lett volna. Az év utolsó hónapjaiban pedig ismét emelkedő trendet követtek a teljes és a maginfláció adatai is. Az árnyomás minden áru- és szolgáltatás-főcsoportban erősödött.


A táblázatból figyelmet érdemel, hogy a ruházati termékeknél a defláció enyhe inflációba váltott, illetve a tartós fogyasztási cikkeknél mérséklődött a fogyasztói árszintcsökkenés. Ez a két termékkör van ugyanis a legerősebben kitéve a versenynek, függ a legnagyobb mértékben a forint árfolyamától, ami 2007-ben erősebb volt az egy évvel korábbinál, és egyáltalán nem érintették a hatósági ár- és adóváltozások. Árnyomásuk erősödésében a nagyobb költségnyomás és a magasabb szintre kapaszkodott inflációs várakozások játszhattak szerepet, amit a keresleti korlát bekeményedése ellenére a piac még elismert.

Megszorítások minden szinten

A 2007. évi erőteljes inflációerősödés restriktív gazdaságpolitika mellett jött létre, amikor annak minden területén megszorítások érvényesültek. A szigorú jövedelempolitika visszavetette a háztartások fogyasztási keresletét, a fiskális politikában pedig a tervezettnél nagyobb deficitfaragásra került sor.

Összességében a kereslet-megszorítás inflációt leszorító hatásával szemben erőteljesebbnek bizonyult a költségoldalról mutatkozó árnyomás, és e két tényező együttes következménye tükröződött az előző évinél szignifikánsan magasabb árindexben.A 2007 végi 107,4 százalékos árindex arra utal, hogy az éven belüli  áremelkedés meghaladta a 2006. évit, és ebből viszonylag nagy, 6,2 százalékos áthúzódó hatás következik 2008 januárjára.

Mi lesz 2008-ban?

2008-ban számíthatunk továbbá a 2007-ben elszenvedett profitveszteség pótlására való törekvésre, ami az inflációt kínálati oldalról fogja nyomni. A keresleti oldalon ugyanakkor a már némileg emelkedő reáljövedelmek nagyobb lehetőséget adnak majd az áremelési szándékok elismertetésére. A kedvezőtlen gabonatermés áremelő hatása is továbbgyűrűzik a hús- és tejtermékek áraiba, és az olajárnyomás enyhülése tekintetében sem lehetnek reményteljes várakozásaink.

Vagyis a 2007-ben kieső egyszeri árnövelő tényezők helyébe újak lépnek be - azon túlmenően, hogy az áthúzódó hatás is jelentős lesz. Az esztendő egészében 5,5 százalékos fogyasztói drágulás várható.


Petschnig Mária Zita

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.