2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A korábbi jegybankelnök szerint az államháztartásban az éves kisebb megtakarításokkal szemben valós alternatíva az egyszeri nagyobb költségcsökkentés.

Amennyiben az Európai Unió tartja mostani növekedési ütemét, Magyarország hosszabb távon évi 2-3 százalékos GDP-növekedést érhet el - mondta Járai Zsigmond a Heller Farkas Szakkollégium felkérésére tartott hétfő esti előadásán a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A volt jegybankelnök kifejtette: ha a válság második fordulója hamar kialakul, akkor Magyarország nagyon gyenge helyzetben találhatja magát. Ennek 30 százalék az esélye - idézte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításait Járai Zsigmond.

A kormány költségvetési politikájáról szólva elmondta: a Fidesz hosszú távú célkitűzése, hogy a GDP 40 százalékára vigye le a költségvetés kiadási oldalát, és a mostani tervek szerint ez a szám a választási ciklus végéig 50 százalékról 46 százalékra csökkenhet.  

Járai Zsigmond szerint kérdés ugyanakkor, hogy - a kormány terveinek megfelelően - tíz éven keresztül lehet-e évente egy százalékkal csökkenteni a költségvetés kiadásait. Lehet, hogy érdemes "egy pofont adni", mintsem minden évben a forráselvonásokról dönteni - fogalmazott a jegybank korábbi elnöke. Hozzátette: "az is igaz, hogy nagy átalakításokat csak válság idején lehet csinálni, és ebből a szempontból Magyarországot nagyon hamar húzta ki az Unió és az IMF a bajból".

Az európai közös valutáról szólva elmondta: akkor van értelme a pénzügyi uniónak, ha megfelelő gazdasági integráció van mögötte. Mivel Magyarország gazdasági összefonódásait tekintve az egyik legjobban az unióba tartozó állam, ezért számos előnye lenne az euró magyarországi bevezetésének - tette hozzá.

Rámutatott ugyanakkor: csak annak van értelme belépnie az eurózónába, akinek erős és stabil a gazdasága, mivel az euró "erős pénz". Ezért először a gazdaságot kell megerősíteni, és csak utána lehet belépni az euróövezetbe - fogalmazott Járai Zsigmond.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!