2008. március 12. 09:09

Társadalmi vitát kezdeményez az Európai Bizottság a csökkentett áfakulcsokról - jelentette be Kovács László, a testület magyar tagja kedden Strasbourgban.

Az adó- és vámügyi főigazgatóság irányította konzultáció célja, hogy megtudja az érdekeltek véleményét a csökkentett áfakulcsok jelenlegi uniós szabályozásáról, illetve ezek lehetséges változásairól.

A hatályban lévő uniós irányelv szerint a legkisebb alkalmazható áfa-kulcs az EU egyik tagállamában sem lehet kisebb 15 százaléknál. Mindemellett a jogszabály tartalmaz egy az összes tagállam által jóváhagyott listát bizonyos termékekről és szolgáltatásokról, amelyekre a tagállamok továbbra is csökkentett kulcsot alkalmazhatnak. Ezen felül néhány tagállam rendelkezik olyan korábban engedélyezett felmentésekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy csökkentett adókulcsot igényeljenek bizonyos termékekre és szolgáltatásokra.

Ezek a különbségek nem kedveznek egy koherens uniós jogszabályi környezet megteremtésének. A bizottság ezért szeretné megtudni a lehető legtöbb érintett véleményét, valamint felmérni az egyes termékekre és szolgáltatásokra érvényben lévő csökkentett áfakulcs konkrét hatását az árakra, a keresletre, a foglalkoztatásra, a környezetvédelemre és bármely olyan tényezőre, amely a belső piac zökkenőmentes működését akadályozhatná.

A konzultációba minden érintett bekapcsolódhat. Ez különösen azoknak a gazdasági szereplőknek fontos, akik jelenleg piaci hátrányba kerülhetnek csökkentett kulcsokat alkalmazó tagállamokkal szemben.

A bizottság a társadalmi vita eredményeit is felhasználja majd a júliusra tervezett új javaslat elkészítésekor. A vitához május 12-ig lehet hozzászólni az Európai Bizottság adó- és vámügyi főigazgatóságának honlapján.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.