2008. március 10. 09:44

A Magyar Nemzeti Bank változatlanul elkötelezett a kormánnyal közösen 2009-re kitűzött 3 százalékos inflációs cél elérése mellett - tudatta közleményben hétfőn az MNB, reagálva Bánfi Tamás, monetáris tanácstag cikkére.

Bánfi Tamás "A galamb és a héják" című cikkében azt fejtegeti: bár az árstabilitás elérésének célkitűzése indokolt, kérdés, hogy mennyi idő alatt célszerű azt elérni, mikorra szabad az árstabilitási szinttel azonos inflációs célt kitűzni.

A szerző véleménye szerint a szokásos kétéves időszakra kitűzött irreális, a külső sokkokhoz nem igazított inflációs célt kamatpolitikai kísérletekkel talán meg lehet közelíteni (véletlenül még el is lehet érni), de a "mellékhatások" igen súlyosak lehetnek.

A mellékhatások közül az egyik, hogy a külföldi befektetők spekulációs hajlandósága nő. Nem maga a spekuláció a mellékhatás, a spekulációs piaci műveletek a piaci likviditás szükséges feltételei. A probléma a spekuláció elsődlegessé válása, az, hogy igen rövid távon gyors ütemű és gyorsan ellentétes irányba forduló piaci mozgások következnek - írja a monetáris tanács tagja.

Bánfi Tamás szerint "az árstabilitás elérése elsődleges cél lehet, de nem feltétlenül 2 vagy 3 év alatt, hanem a reálisnak becsülhető időtartam végére". A jegybank közleménye szerint az említett írás kizárólag "a szerző egyedi véleményét tükrözi".

MTI/Menedzsment Fórum