2008. március 27. 14:39

Valószínűleg nem javítaná az Európai Unió (EU) versenyképességét, ha a tagországok többsége bevezetné az egykulcsos adórendszert - mondta Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa az MTI-nek Brüsszelben.

"Nem hiszek az egykulcsos adórendszerben. Érdekes módon a régi tagállamok közül egy sem használ ilyet, és nem is tervezi az áttérést. Eddig kevesebb mint fél tucat új tagállam vezette be ezt" - mondta Kovács László a távirati irodának egy magyar újságírók számára rendezett sajtóbeszélgetésén.

Habár a befektetők számára kedvezőbbnek tűnhet ez az adó, az Európai Unió versenyképességét nem javítaná, ha a tagországok többsége bevezetné - tette hozzá.

Az MTI azon kérdésére, hogy Magyarország számára kedvező lenne-e az egykulcsos adórendszerre való áttérés, Kovács László személyes véleményeként elmondta: Magyarországon adóegyszerűsítést lehetne végrehajtani az adók összevonásával, egyúttal stabillá, kiszámíthatóvá kellene tenni a az adórendszert. Ezzel egy időben csökkenteni kellene az élőmunkára rakódó terheket. A pénzt a fogyasztás, a vagyon és a környezetszennyezés fokozottabb adóztatásával "lehetne behozni" - fűzte hozzá.

MTI/Menedzsment Fórum