2008. augusztus 13. 10:44

Idén eddig rekordokat döntögetnek a nyári fesztiválok: nem várt sikerrel és egyben nyereséggel zárt a Balaton Sound, az EFOTT és a Hegyalja Fesztivál hozta a hatvanezres nézőszámot, míg a Szigetre a tavalyinál több bulizót várnak. Miközben a nagyobb fesztiválok virágkorukat élik, a kisebbek sokszor csak tengődnek, noha törzsközönségük már évekkel ezelőtt kialakult. Mfor.hu háttér.

Ha nyár, akkor buli!

Sokan egész nyáron arra várnak, hogy fesztiválozzanak egy jót, míg másokat csupán a puszta kíváncsiság hajt, mondván, "nehogy már kimaradjunk valamiből". Vannak, akik szeretnek mindenütt ott lenni, ahol buli van, míg mások kiválasztanak egy-egy kedvenc eseményt, és ahhoz minden nyáron ragaszkodnak. Így például stabil tábora alakult ki a Hegyalja Fesztiválnak, a VOLT-nak, akárcsak az egykori mezőtúri rock fesztiválnak.

Mert hát ugye nem csak sikeres fesztiválok léteznek; számos, egyébként igen nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezés bukott meg kellő anyagi források híján, míg más rendezvények - például a Szegedi Szabadtéri Játékok vagy a Veszprémi Ünnepi Játékok - léte sokszor a szponzorok "jóindulatán" áll vagy bukik. Megint más kulturális megmozdulások azért vergődnek, mert éppen nem jutott nekik támogatás.

Így járt pórul idén a hajdan népszerű Művészetek Völgye, amely még csak nem is indulhatott a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán.

A nagy fesztiválok egyébként két kézben vannak
: a Szigetet, a VOLT-ot, a Balaton Soundot – hogy csak a legismertebbeket említsük – a Sziget Kft., míg a Hegyalját, a BalaTone-t és a Szegedi Ifjúsági Napokat (SZIN) a Deltafest Kft. üzemelteti.

Aki kimarad, az lemarad

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Nemzeti Kulturális Alap közös fesztiváltámogatási pályázatára idén 56 kiemelt rendezvényt hívtak meg. A kívül rekedt rendezvényekkel szemben a körön belüliek jól jártak: a pályázók között 300 millió forintot osztottak szét az idei évre.

A kellemes környezetben megtartott Hegyalja Fesztivál, amely az idén szintén hozta a 60 ezres látogatottságot, például ötmillió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alap tavalyi pályázatán, míg a soproni VOLT négymillió 800 ezret.

Igaz, egy-egy buli megszervezése sem két fillér. A legtöbb pénzt kétségkívül a külföldi sztárelőadók gázsija viszi el, amely egyes esetekben akár a 100 millió forintot is elérheti.

A Zamárdiban megrendezett Balaton Sound - amelyre az idén 88 ezren voltak kíváncsiak - költségvetése például 400 millió forintra rúgott, igaz, még ezzel együtt is 140 milliós hasznot hozott a konyhára. A viszonylag szép bevételt a rendezvény leginkább a reklámoknak köszönheti, amelyek a kiadások negyven százalékát fedezik, A Szigetnél ez a mutató 25 százalék körül alakul.

Míg például a Veszprémi Ünnepi Játékok 120 millióból gazdálkodik, addig a Sziget költségvetése mintegy 2, 65 milliárd forint. Ezt a Sziget Kft. háromnegyed részben jegybevételekből teremt elő.

380 ezer szigetelőt várnak

Az idei Szigetre a korábbi éveknél is több külföldi látogatót várnak a szervezők, és valószínűleg nem fognak csalódni, miután az idei külföldi jegyeladások eddig 15 százalékkal meghaladják a tavalyit, tudtuk meg a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. irodáján.

Ma már a bérletet váltó szigetlakók között hetven százalék a külföldiek aránya - ők elsősorban Nyugat-Európából érkeznek. Ezzel szemben a napi látogatók kilencven százalékban magyarok.

Mivel idén rövidebb lesz a Sziget, ezért bizonyos költségek, mint például a bérleti vagy a személyi jellegű kiadások a korábbinál némileg alacsonyabbak lesznek. A szervezők idén mintegy 380 ezer látogatóra számítanak. Persze sok függ az időjárástól is, tavaly például a szakadó eső miatt rengetegen maradtak otthon, ami nyolcvanmillió forintos veszteséget hozott. Az idén azonban - úgy tűnik - elkerülik a felhők a szigetlakók táborát.

Simon Rita

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.