2008. augusztus 13. 10:44

Idén eddig rekordokat döntögetnek a nyári fesztiválok: nem várt sikerrel és egyben nyereséggel zárt a Balaton Sound, az EFOTT és a Hegyalja Fesztivál hozta a hatvanezres nézőszámot, míg a Szigetre a tavalyinál több bulizót várnak. Miközben a nagyobb fesztiválok virágkorukat élik, a kisebbek sokszor csak tengődnek, noha törzsközönségük már évekkel ezelőtt kialakult. Mfor.hu háttér.

Ha nyár, akkor buli!

Sokan egész nyáron arra várnak, hogy fesztiválozzanak egy jót, míg másokat csupán a puszta kíváncsiság hajt, mondván, "nehogy már kimaradjunk valamiből". Vannak, akik szeretnek mindenütt ott lenni, ahol buli van, míg mások kiválasztanak egy-egy kedvenc eseményt, és ahhoz minden nyáron ragaszkodnak. Így például stabil tábora alakult ki a Hegyalja Fesztiválnak, a VOLT-nak, akárcsak az egykori mezőtúri rock fesztiválnak.

Mert hát ugye nem csak sikeres fesztiválok léteznek; számos, egyébként igen nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezés bukott meg kellő anyagi források híján, míg más rendezvények - például a Szegedi Szabadtéri Játékok vagy a Veszprémi Ünnepi Játékok - léte sokszor a szponzorok "jóindulatán" áll vagy bukik. Megint más kulturális megmozdulások azért vergődnek, mert éppen nem jutott nekik támogatás.

Így járt pórul idén a hajdan népszerű Művészetek Völgye, amely még csak nem is indulhatott a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán.

A nagy fesztiválok egyébként két kézben vannak
: a Szigetet, a VOLT-ot, a Balaton Soundot – hogy csak a legismertebbeket említsük – a Sziget Kft., míg a Hegyalját, a BalaTone-t és a Szegedi Ifjúsági Napokat (SZIN) a Deltafest Kft. üzemelteti.

Aki kimarad, az lemarad

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Nemzeti Kulturális Alap közös fesztiváltámogatási pályázatára idén 56 kiemelt rendezvényt hívtak meg. A kívül rekedt rendezvényekkel szemben a körön belüliek jól jártak: a pályázók között 300 millió forintot osztottak szét az idei évre.

A kellemes környezetben megtartott Hegyalja Fesztivál, amely az idén szintén hozta a 60 ezres látogatottságot, például ötmillió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alap tavalyi pályázatán, míg a soproni VOLT négymillió 800 ezret.

Igaz, egy-egy buli megszervezése sem két fillér. A legtöbb pénzt kétségkívül a külföldi sztárelőadók gázsija viszi el, amely egyes esetekben akár a 100 millió forintot is elérheti.

A Zamárdiban megrendezett Balaton Sound - amelyre az idén 88 ezren voltak kíváncsiak - költségvetése például 400 millió forintra rúgott, igaz, még ezzel együtt is 140 milliós hasznot hozott a konyhára. A viszonylag szép bevételt a rendezvény leginkább a reklámoknak köszönheti, amelyek a kiadások negyven százalékát fedezik, A Szigetnél ez a mutató 25 százalék körül alakul.

Míg például a Veszprémi Ünnepi Játékok 120 millióból gazdálkodik, addig a Sziget költségvetése mintegy 2, 65 milliárd forint. Ezt a Sziget Kft. háromnegyed részben jegybevételekből teremt elő.

380 ezer szigetelőt várnak

Az idei Szigetre a korábbi éveknél is több külföldi látogatót várnak a szervezők, és valószínűleg nem fognak csalódni, miután az idei külföldi jegyeladások eddig 15 százalékkal meghaladják a tavalyit, tudtuk meg a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. irodáján.

Ma már a bérletet váltó szigetlakók között hetven százalék a külföldiek aránya - ők elsősorban Nyugat-Európából érkeznek. Ezzel szemben a napi látogatók kilencven százalékban magyarok.

Mivel idén rövidebb lesz a Sziget, ezért bizonyos költségek, mint például a bérleti vagy a személyi jellegű kiadások a korábbinál némileg alacsonyabbak lesznek. A szervezők idén mintegy 380 ezer látogatóra számítanak. Persze sok függ az időjárástól is, tavaly például a szakadó eső miatt rengetegen maradtak otthon, ami nyolcvanmillió forintos veszteséget hozott. Az idén azonban - úgy tűnik - elkerülik a felhők a szigetlakók táborát.

Simon Rita

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.