3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Stagnáló vagy kis mértékében gyorsuló éves magyarországi inflációt várnak márciusról londoni felzárkózó piaci elemzők.

Tíz nagy elemző cég - Morgan Stanley, JP Morgan, 4cast, BNP Paribas, Goldman Sachs, RBC Capital Markets, Moody's Analytics, Capital Economics, Barclays Capital, Bank of America-Merrill Lynch Global Research - szakértői viszonylag szűk sávban mozgó, 4,1-4,4 százalék közötti előrejelzéseket adtak a teljes kosárra számolt tizenkét havi márciusi inflációra. A prognózisok átlaga 4,2 százalék.

Februárban 4,1 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A márciusra adott előrejelzések közül a leginkább borúlátót a Barclays Capital elemzői adták, 4,4 százalékkal. Ők is megjegyezték azonban, hogy mivel a márciusi élelmiszerár-emelkedési adatok több felzárkózó térségi gazdaságban elmaradtak a várttól, ezért a cég márciusra szóló magyarországi inflációs prognózisa is "lefelé ható kockázatokat" tartalmaz.

A stagnáló, vagyis 4,1 százalékos éves inflációt jósló házak között van a 4cast. A cég felzárkózó piaci szakértői 0,7 százalékos havi összevetésű inflációt várnak a múlt hónapról, és számításaik szerint ebből hozzávetőleg 0,2 százalékpontot az élelmiszerárak, további 0,2 százalékpontot az üzemanyagok adnak.

A 4cast elemzői szerint azonban az erős forint továbbra is ellensúlyozó tényező, emellett a "szelíd" bérnövekedések a piaci - vagyis nem hatósági áras - szolgáltatási szektor áremelkedési ütemét is valószínűleg alacsony szinten tartották. A cég szakelemzői megjegyzik, hogy ez a szektor kulcsfontosságú az inflációs várakozások szempontjából.

A 4cast szakértői ugyanakkor azzal számolnak, hogy az eddigi nyersanyag-áremelkedésekből eredő fokozatos árnyomások "lassan elkezdenek átszűrődni".

A Goldman Sachs minimális inflációs gyorsulást vár márciusról, 4,2 százalékos éves előrejelzéssel. A ház citybeli elemzői szerint a fő tényező az üzemanyag- és energiaárak emelkedése, és várhatóan a maginfláció is emelkedni fog. A GS londoni szakértői szerint ugyanakkor a belépő bázishatások korlátozni fogják a teljes kosárra számolt infláció gyorsulását.

A várt kisebb emelkedést is zömmel külső hatások okozzák, és ezeket az MNB már figyelembe vette - vélekedtek a Goldman Sachs londoni elemzői, akik szerint a magyar jegybank az április 18-i monetáris tanácsi ülésen nem módosítja 6,0 százalékos alapkamatát.

A GS szakértői megjegyezték, hogy az áprilisi lesz az első olyan kamatdöntő értekezlet, amelyen a monetáris tanács mind a négy új tagja részt vesz. A Goldman Sachs "általánosságban" enyhébb alapállásúnak tekinti az új monetáris tanácsot elődjénél, és a ház azzal számol, hogy a jelenlegi pénzügypolitikai testület "hajlamosabb lesz" a kamatcsökkentésre, ha a körülmények ezt megengedik.

A jelenlegi kilátások alapján azonban a GS londoni elemzői összességében az idei év végéig a 6,0 százalékos alapkamat változatlanul hagyását jósolják.

A Goldman Sachs szerint egyelőre "nincs látható jele" az ellátási oldali ársokkok másodlagos magyarországi inflációs hatásainak, a béremelkedés sem tart lépést az inflációval, és a forint legutóbbi erősödése is enyhíti az importált infláció hatását. A GS londoni elemzői szerint azonban ezzel együtt sincs mozgástér a kamatcsökkentésre, mivel mind a jelenlegi inflációs ütem, mind az inflációs várakozás jóval meghaladja a 3,0 százalékos éves célszintet.

A felmérésébe bevont befektetési és elemző házak márciusi inflációs előrejelzései, teljes kosárra, tizenkét havi összevetésben:

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!