2008. április 3. 13:34

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara továbbra sem látja azokat a "motorokat", amelyek a gazdaság növekedését beindíthatják. Amennyiben a következő évben az ország többet akar termelni, ahhoz a kapacitásokat már az idén meg kell teremteni - mondta Parragh László, a kamara elnöke.

Már most látni kellene azokat a fejlesztéseket - építéseket, gépbeszerzéseket - amelyek után jövőre nőhetne a gazdaság kapacitása, sajnos ilyenek nem látszanak - mondta a kamara elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) XXXI. küldöttgyűlése előtt újságíróknak.

Parragh László úgy fogalmazott: emiatt sem 2009-re, sem 2010-re a gazdaság érdemi növekedése nem várható. A gazdaságpolitikának olyan programot kellene elindítania, amely foglalkoztatás-bővítéssel és technológia-fejlesztéssel jár együtt.

A kamarai elnök úgy vélte: ennek alapja lehet az uniós források "terelése"  ebbe az irányba, és a feketegazdaság visszaszorításából származó többlet.

Parragh László szerint a gazdaság jelenlegi pályája "kudarcra van ítélve, ezzel a pályával sikert elérni nem lehet".

Megfogalmazása szerint "ha egy okos ember belátja", hogy az az út, amelyen elindult, nem vezet sehova, akkor megpróbál módosítani.

"Úgy gondolom, hogy az ország előtt nincsen alternatíva, muszáj módosítani a gazdaságpolitikai pályát, ami "most zajlik, az kudarc" - szögezte le, hozzátéve: a gazdaság jelenleg olyan irányba mozog, amely tovább lassítja a növekedés ütemét. Hozzátette: amennyiben a jelenlegi gazdaságpolitikai pályán megy tovább az ország, akkor "újra elszúrjuk, csak jobban".

Bihall Tamás a Bokik elnöke úgy vélte: az Új Magyarország Fejlesztési Terv igen alacsony hányadot szán a gazdaság fejlesztésére, és túlzott mértékű infrastrukturális fejlesztést valósít meg.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.