2008. március 17. 08:19

Az amerikai elnök hétfőn magas rangú pénzügyi politikusokkal egyeztet: az elnöki hivatal hétvégi bejelentése szerint a találkozón az amerikai pénzügyminiszter, Ben Bernanke, a jegybank (Fed) elnöke, valamint a SEC tőzsdefelügyelet és a határidős árukereskedelmi bizottság vezetője is részt vesz.

A találkozón az amerikai pénzügyi piacok nehéz helyzetével, valamint a tovább gyűrűző ingatlan- és jelzálogpiaci válsággal kapcsolatos lehetséges további tennivalókat vitatják meg.

Miközben egyre erősödnek azok a hangok, melyek szerint az amerikai gazdasági recesszió elkerülhetetlen, a Fed a múlt kedden kétszázmilliárd dolláros likviditásnövelő aukciót hirdetett, és felújította a tavaly decemberben kezdett hitelcsere-együttműködést is az Európai Központi Bankkal (EKB), a Svájci Nemzeti Bankkal, a kanadai és a brit központi bankkal. A Fed már azt megelőzően is hirdetett egy kétszázmilliárd dolláros aukciót, és a piacok ezeket az összegeket már megérzik.

Elemzők szerint a Fed lépései jól kiegészítik az eddigi és a még várt kamatcsökkentéseket, amelyek javítják ugyan a gazdasági hangulatot, de közvetlen hatásuk ott, ahol a baj van - a nagybani, bankközi piacokon - viszonylag csekély. Ellenben az efféle intézkedések alkalmasak a likviditás közvetlen bővítésére a "nem elsőrendű válság" okozta aggodalmak miatt beszűkült bankközi devizapiacokon.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.