<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Olcsóbban kijönnek, mint az autósok.

Az autópálya használatnál is új szabályokat hozott a 2018-as esztendő. A Magyar Közlöny 2017 december 29-i számában megjelent rendelet egyebek mellett a díjfizetéseket is érinti. Seszták Miklós fejlesztési miniszter rendelkezése értelmében bevezetik például a havi díjat a motorkerékpárok esetében - szúrtuk ki a dokumentumok között.

Kósa Lajos fideszes politikus is jobban jár 

Eddig csak egy hétre – pontosabban 10 napra - szóló jogosultságot tudtak megváltani a motorkerékpárosok. Ennek összege változatlanul bruttó – tehát az általános forgalmi adóval együtt számolva - 1470 forint lesz.

Újdonság viszont, hogy bevezetik a havi díjat. A rendelet szerint a havi úthasználati jogosultság általános forgalmi adóval terhelt ára 2500 forint lesz. Azért indokolt a jövő idő, mert a változásra nem január elsejével került sor, hanem a rendeletnek ez a pontja majd 2018. május elsején lép hatályba. Vagyis tulajdonképpen a motoros szezon nyitányára, a jó idő beköszöntére időzítették az új tarifa bevezetését.

Jobban megéri tehát a havi matricát kiváltaniuk azoknak, akik rendszeresen használják motorkerékpárjukat. Szemben az eddig háromszor 10 napra fizetett összesen 4410 forinttal, májustól alig több mint fele áron válthatják meg a havi jogosultágukat az úthasználatra.

A motorkerékpárok díja kedvezőbb, mint a D1 kategóriáé, ahová még a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó személygépkocsik is tartoznak, legfeljebb 7 utassal, ideértve a sofőrt is. Papíron ide sorolják be a motorkerékpárokat is, de valójában csak az autókra vonatkozik a D1 kategóriában érvényes havi 4780 forintos tarifa.

Érdemes még felhívni a figyelmet arra, hogy az esetleges pótdíj befizetésére már 60 nap áll rendelkezésre, a korábbi 30 nap helyett.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.