2008. március 12. 11:34

A globális bankközi válsággal mit sem törődve a vártnál sokkal jobban nőtt az ipari termelés az euróövezet országaiban és az egész unióban, alaposan rácáfolva az elemzők várakozásaira.

Az euróövezetben havi összevetésben 0,9 százalékkal, éves szinten 3,8 százalékkal nőtt az ipari termelés januárban, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán. Az elemzők csak 0,3, illetve 2,6 százalékra számítottak, összhangban az általános gazdasági növekedés idei lassulására szóló hivatalos és nem hivatalos előrejelzésekkel.

Az EU statisztikai hivatala szerdai közleményében fölfelé módosította a korábban kiadott decemberi adatot is: e szerint az év utolsó hónapjában az előző havi szinte maradt az ipari termelés a korábbi mínusz 0,2 százalék helyett. Éves összevetésben 1,3 százalékról 1,7 százalékra módosította a növekedési ütemet.

Az ilyen régi adatokat a piac általában "történelminek" tartja, és nemigen figyel rájuk, de most a januári ipari termelési adatsor mégis feltűnést keltett, a várakozástól való nagy eltérése miatt, főleg, hogy havi összevetésben nem visszaesés, hanem növekedés volt. Ez visszamenőleg is megerősíti, amit az Európai Központi Bank (EKB) vezetői rendszeresen hangoztatnak: az európai gazdaság rekord szintű vállalati hitelezéssel támogatott fundamentális állapota nem igényel kamatcsökkentést, a nagy infláció pedig ki is zárja a kamatenyhítés lehetőségét.

Az egész EU-ban az ipari termelés szintén 0,9 százalékkal nőtt januárban decemberhez képest, amikor a termelés ugyanott maradt, mint novemberben. 2006. januárhoz képest 3,5 százalékkal volt nagyobb a termelés januárban, miután decemberben az éves többlet 1,6 százalékos volt.

A konjunktúra egyik fontos mutatójának tartott beruházási javak termelése jóval az átlagot meghaladó mértékben nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest: az euróövezetben 7,5 százalékkal a decemberi 3,3 százalékos éves többlet után, a 27 EU-tagországban pedig 7,1 százalékkal, a decemberi 3,6 százalékos többlet után.

MTI/Menedzsment Fórum