2008. április 9. 17:04

George Bush amerikai elnök szerdán jóváhagyta annak a jelzáloghitelezési garanciaprogramnak a kiterjesztését, amely a Fehér Ház számítása szerint az év végéig félmillió háztulajdonosnak fog segíteni.

A program keretében azokon a hitelképes tulajdonosokon kívánnak segíteni, akiket az ingatlanpiaci válság jelzálogcsőddel, házuk elvesztésével fenyeget.

A segéllyel biztosítani akarják, hogy az utóbbi időben néhány törlesztőrészlettel elmaradt, de egyébként hitelképes tulajdonosok ne kerüljenek veszélybe a változó kamatfeltételek miatt - közölte Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője.

Ezzel nem fog ugyan varázsütésre megoldódni az ingatlanpiac minden problémája, de segít abban, hogy többen megtarthassák házukat - mondta a szóvivő.

A kormány garanciát vállal a hitelnyújtó intézmények felé, hogy a tulajdonosok időben fizetni fogják a kölcsönrészleteket, így azok elkerülhetik a jelzálogcsőd-eljárást. A hitelnyújtók a szövetségi biztosítékért cserébe leírják az elmaradt hiteltartozások egy részét.

A még a '30-as évekbeli nagy válság idején az alacsony jövedelmű ingatlantulajdonosok védelmében létrehozott úgynevezett szövetségi ingatlanügyi hatóság szerint a garanciaprogram kibővítése a válság megoldását célzó demokrata javaslatokkal szemben nem igényel nagy tőkeinjekciót, mégis hatásos.

A jelzálogbanki szövetség adatai szerint Amerikában a 46 millió jelzáloghitelnek két százalékában folyt jelzálogcsőd-eljárás 2007 utolsó negyedévében, és a hitelek 5,8 százaléka esetében rögzítettek mulasztást a hiteltörlesztésekben.

MTI/Menedzsment Fórum