2008. április 9. 17:04

George Bush amerikai elnök szerdán jóváhagyta annak a jelzáloghitelezési garanciaprogramnak a kiterjesztését, amely a Fehér Ház számítása szerint az év végéig félmillió háztulajdonosnak fog segíteni.

A program keretében azokon a hitelképes tulajdonosokon kívánnak segíteni, akiket az ingatlanpiaci válság jelzálogcsőddel, házuk elvesztésével fenyeget.

A segéllyel biztosítani akarják, hogy az utóbbi időben néhány törlesztőrészlettel elmaradt, de egyébként hitelképes tulajdonosok ne kerüljenek veszélybe a változó kamatfeltételek miatt - közölte Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője.

Ezzel nem fog ugyan varázsütésre megoldódni az ingatlanpiac minden problémája, de segít abban, hogy többen megtarthassák házukat - mondta a szóvivő.

A kormány garanciát vállal a hitelnyújtó intézmények felé, hogy a tulajdonosok időben fizetni fogják a kölcsönrészleteket, így azok elkerülhetik a jelzálogcsőd-eljárást. A hitelnyújtók a szövetségi biztosítékért cserébe leírják az elmaradt hiteltartozások egy részét.

A még a '30-as évekbeli nagy válság idején az alacsony jövedelmű ingatlantulajdonosok védelmében létrehozott úgynevezett szövetségi ingatlanügyi hatóság szerint a garanciaprogram kibővítése a válság megoldását célzó demokrata javaslatokkal szemben nem igényel nagy tőkeinjekciót, mégis hatásos.

A jelzálogbanki szövetség adatai szerint Amerikában a 46 millió jelzáloghitelnek két százalékában folyt jelzálogcsőd-eljárás 2007 utolsó negyedévében, és a hitelek 5,8 százaléka esetében rögzítettek mulasztást a hiteltörlesztésekben.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.