2008. március 5. 07:09

Megszűnne az alkalmi munkavállalói könyv, az alkalmi jogviszonyt a foglalkoztató az APEH adatbázisába történő bejelentéssel legalizálná - áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai javaslatában. Ez igazolná az alkalmi munkavállalással a nyugdíjellátáshoz és az álláskeresők járadékához az alkalmi munkával elérhető jogszerző időt is.

Így nem volna lehetőség arra, hogy az alkalmi munkavállalói könyv segítségével alkalmi jogviszonnyá alakítsák át a munkáltatók az egyébként szokásos munkarendben, akár éveken át foglalkoztatott dolgozóik normál munkaviszonyát.

Az alkalmi munkavállalói könyveket az esetek egy részében jogszabályellenesen úgy használják, hogy egy munkaügyi ellenőrzéskor gyorsan beírva az adatokat, beragasztva a bélyeget, mintegy legalizálják a munkaszerződést, az APEH-hez történő bejelentés nélküli foglalkoztatást. Gyakori eset, hogy a munkáltatók ilyenkor azt állítják, csak egy vagy két napja dolgoznak náluk ezek az alkalmi munkavállalók.

Ez a lehetőség megszűnne a tervek szerint azzal, hogy akár egy napos foglalkoztatás esetén is jelenteni kellene a foglalkoztatást az APEH adatbázisába, amelyből a munkaügyi felügyelők elektronikus úton informálódhatnak, ellenőrizhetik a bejelentést. A foglalkoztatás kezdetekor kötelező bejelentést nem lehet manipulálni, azt vagy megteszi a foglalkoztató, vagy nem.

Az alkalmi jogviszony létrejöttét a tervek szerint formanyomtatvánnyal segítenék, így azt a magánszemély foglalkoztatók is könnyen kitölthetnék, ha alkalmi munkavállalót vennének fel háztartási munkához. Az APEH-adatbázisba történő bejelentést is könnyen teljesíthetnék magánszemélyek, ugyanis sokan rendelkeznek számítógéppel, internet kapcsolattal, valamint a tervek szerint lehetőség lenne a mobiltelefonon történő bejelentésre is.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.