2008. március 5. 07:09

Megszűnne az alkalmi munkavállalói könyv, az alkalmi jogviszonyt a foglalkoztató az APEH adatbázisába történő bejelentéssel legalizálná - áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai javaslatában. Ez igazolná az alkalmi munkavállalással a nyugdíjellátáshoz és az álláskeresők járadékához az alkalmi munkával elérhető jogszerző időt is.

Így nem volna lehetőség arra, hogy az alkalmi munkavállalói könyv segítségével alkalmi jogviszonnyá alakítsák át a munkáltatók az egyébként szokásos munkarendben, akár éveken át foglalkoztatott dolgozóik normál munkaviszonyát.

Az alkalmi munkavállalói könyveket az esetek egy részében jogszabályellenesen úgy használják, hogy egy munkaügyi ellenőrzéskor gyorsan beírva az adatokat, beragasztva a bélyeget, mintegy legalizálják a munkaszerződést, az APEH-hez történő bejelentés nélküli foglalkoztatást. Gyakori eset, hogy a munkáltatók ilyenkor azt állítják, csak egy vagy két napja dolgoznak náluk ezek az alkalmi munkavállalók.

Ez a lehetőség megszűnne a tervek szerint azzal, hogy akár egy napos foglalkoztatás esetén is jelenteni kellene a foglalkoztatást az APEH adatbázisába, amelyből a munkaügyi felügyelők elektronikus úton informálódhatnak, ellenőrizhetik a bejelentést. A foglalkoztatás kezdetekor kötelező bejelentést nem lehet manipulálni, azt vagy megteszi a foglalkoztató, vagy nem.

Az alkalmi jogviszony létrejöttét a tervek szerint formanyomtatvánnyal segítenék, így azt a magánszemély foglalkoztatók is könnyen kitölthetnék, ha alkalmi munkavállalót vennének fel háztartási munkához. Az APEH-adatbázisba történő bejelentést is könnyen teljesíthetnék magánszemélyek, ugyanis sokan rendelkeznek számítógéppel, internet kapcsolattal, valamint a tervek szerint lehetőség lenne a mobiltelefonon történő bejelentésre is.

MTI/Menedzsment Fórum