3p

Megvonta Portugália befektetési ajánlású államadós-besorolását csütörtökön a Fitch Ratings, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a portugál költségvetési és adósságmutatók már nem egyeztethetők össze a befektetésre ajánlott adósosztályzati sávval.

A hitelminősítő csütörtökön Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal "BB plusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű portugál külső és hazai adósság osztályzatát. A Fitch egyben megszüntette a portugál besorolások áprilisban kezdett negatív kihatású felülvizsgálatát, ugyanakkor az új osztályzatot további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el.

A cég indoklása szerint a nagy államháztartási egyensúlyhiány, a portugál gazdaság minden szektorára jellemző magas eladósodottság, valamint a kedvezőtlen makrogazdasági kilátások miatt Portugália szuverén adósprofilja már nem felelt meg a befektetési ajánlású államadós-besorolásnak.

A Fitch Ratings közölte, hogy rontotta a portugál gazdaság teljesítményére érvényes előrejelzését, és most már arra számít, hogy a portugál hazai össztermék (GDP) jövőre 3 százalékkal csökken.

A hitelminősítő szerint a recesszió miatt a következő két évben sokkal nehezebbé válik a portugál kormány deficitcsökkentő programjának végrehajtása, és ez negatív hatással lesz a bankok eszközminőségére is. A cég kiemelte ugyanakkor, hogy megítélése szerint a portugál kormány erőteljesen elkötelezett a konszolidációs program mellett.

A Fitch Ratings szerint az idei évre kitűzött 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesül, jóllehet ehhez jelentős egyszeri intézkedések szükségesek. Ezek közül is a legjelentősebb a banki nyugdíjprogramok megtakarításainak átcsoportosítása az állami szektorba, amiből a GDP-érték 1,7 százalékának megfelelő összeg származik.

A Fitch szerint a jövő évi portugál költségvetés "jól megtervezett", és ésszerű GDP-várakozásokra épül. A hitelminősítő várakozása szerint ennek alapján teljesül a 2012-re kitűzött, 4,5 százalékos deficitcél is, de a költségvetési "elcsúszás" kockázata nagy.

A hitelminősítő alapeseti előrejelzése az, hogy a portugál államadósság-ráta az idén a GDP 110 százaléka körüli szintre emelkedik a tavaly év végi 93,3 százalékról, és 2013 végén 116 százalék körül tetőzik.

Portugáliát a nyáron egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service is - rendkívül agresszív, négyfokozatú leminősítéssel - a befektetési ajánlású sáv alá sorolta vissza, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége.

A Moody's júliusban az addigi "Baa1"-es - a többi hitelminősítő módszertanában "BBB plusz"-nak megfelelő - szintről "Ba2"-re süllyesztette a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát, kihagyva a köztes "Baa2", "Baa3", illetve "Ba1" besorolási fokozatokat, és az új, "Ba2" portugál osztályzatra is további visszaminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A Moody's nyári leminősítésének agresszív mivoltát mutatta, hogy az előző, "Baa1"-es hosszú távú portugál államadós-kockázati besorolás mindössze egy fokozatnyira volt a már elsőrendű befektetői "A" kategóriától, a Moody's által júliusban megadott "Ba2"-es hosszú távú portugál osztályzat viszont két fokozattal gyengébb a még befektetési ajánlású "Baa" sáv alsó szélénél, a "Baa3"-as szintnél is.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's változatlanul a befektetési ajánlású kategóriában, "BBB mínusz" osztályzattal tartja nyilván Portugáliát mint szuverén adóst, de e besorolásra negatív kilátás érvényes.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!