4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A Széll Kálmán téren kapnak új átkelőt a gyalogosok. Közben egyre több vállalati kötvényt vesznek az eladott államkötvényekből.

Mostanában kevés hír érkezik a Pallas Athéné alapítványok háza tája felől, pedig a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott szerveződések kiemelt projektjei közül néhány lassan a megvalósulás utolsó szakaszába lép. Eközben pedig a finanszírozási háttér is folyamatosan átalakul. Néhány friss infót most megosztottak velünk az alapítványok.

A Budai Kreatív Ház az egyik kiemelt projekt 

Az év első felében került napvilágra a hír, hogy egy befektetetési alapot hoznak létre, amivel korszerűbb és hatékonyabb lehet az alapítványi vagyon kezelése. Az engedélyt szeptember végén adta meg a Magyar Nemzeti Bank – tehát az alapítványok létrehozója – az OPTIMA Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság számára az OPTIMUM I. Értékpapír Alap nyilvántartásba történő bejegyzéséről.

Amikor először híre jött annak, hogy a vagyonkezelési stratégia újragondolására készül az alapítványok vagyonának kezelésével megbízott OPTIMA, még arról lehetett hallani, hogy az ingatlanportfolió kezelésére egy ingatlanalap indulna el. Aztán portálunkhoz olyan értesülések jutottak el a nyáron, hogy felvetődött az egyre nagyobb mértékében felhalmozódó vállalati kötvények alapban történő kezelésének a gondolata is.

Az ősszel jóváhagyott befektetési alap ebbe az irányba tett lépésnek tekinthető. Lapunk azt a tájékoztatást kapta az alapítványoktól, hogy az alapítványok korábban sem fektettek és a továbbiakban sem terveznek részvényekbe fektetni. Ellenben állampapírba, vállalati kötvényekbe és befektetési alapokba fektetik vagyonukat. A biztonságos befektetésre törekednek, ezért fordultak a vállalati kötvények felé, amelyeknél – mint írták – 3 százalékot meghaladó hozamszintet tudnak elérni.

Az is kiderül az írásos válaszukból, hogy idén július és szeptember között 82,9 milliárd forint értékű államkötvényt értékesítettek, amelynek – mint jelezték - folyamatban van a befektetése biztonságos vállalati kötvényekbe.

Az összkép tehát az, hogy az induláskor államkötvényekből álló vagyont folyamatosan forgatják át vállalati kötvényekbe és ingatlanokba. Ennek természetesen a piaci folyamatok, a jobb hozamok mellett az Európai Központi Bank (ECB) is oka volt: felvetődött ugyanis a gyanú, hogy az elsődleges piacon szerezték be a papírokat, ami az ECB szerint tiltott monetáris finanszírozásnak minősülne. Az alapítványok cáfolták ezt, mindesetre azt látjuk, hogy az államkötvények állományát folyamatosan leépítik.

Tudomásunk szerint széles a birtokolt vállalati kötvények portfoliója.  Az OTP vagy a MOL által kibocsátott kötvények mellett a HSBC Holdings, a Credit Suisse, az UBS, a Lloyd Banking Group, a Barclays, a Swiss Life, a Commerzbank, az AXA, a BNP Paribas, a Volvo, a Lufthansa, a Deutsche Bank, az Erste Bank és a Raiffeisen kötvényeivel is rendelkeztek, illetve rendelkeznek információink szerint.

Érdemes egy szót szólni az ingatlanprojektekről is. A végéhez közeledik a Várkert Bazár melletti Vízház – amely egykor kaszinóként is működött – átalakításának, felújításának a lezárása. A kivitelezési és lebonyolítói feladatok ellátására kötött vállalkozói szerződés szerint – amelyet a Vízház Zrt. kötött a Kárpát Építő Kft.-vel - a műszaki átadás-átvétel megkezdésének határideje idén december vége. S bár a hazai építőipar helyzetét, a munkaerőhiány méretét ismerve nem könnyű manapság betartani a határidőket, az alapítványok tájékoztatása szerint jelenleg nem beszélhetünk kötbérigény fennállásáról. Az épület egyébként Budai Kreatív Ház néven 2018 elején nyílik meg.

A Széll Kálmán téren álló, egykor a Posta tulajdonában lévő Buda Palota felújítása is folyamatban van. A tervek szerint 2019 folyamán adják át az épületet.

Ennél a projektnél tudunk egy érdekességgel is szolgálni. El tudják képzelni, hogy a Széll Kálmán térről egy alagúti gyalogos átjárón jussanak el a Krisztina körútig? Ugyanis a tervek szerint egy ilyen átjárót építenének a Várfok utca alá. A Széll Kálmán tér és a Krisztina körút szintjei között mindössze 1 méteres eltérés van, s a beruházást úgy akarják megvalósítani, hogy az épület körbejárható legyen és mindenki számára könnyebb legyen a gyalogos közlekedés a területen. Az alapítványok tájékoztatása szerint valamennyi érintett kerület bevonásával halad a gyalogos alagút tervezése és az engedélyeztetési folyamat.

Baka F. Zoltán                          

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!