2008. április 10. 08:59

Az OECD szakértői úgy látják, hogy a magyarországi államháztartási hiányt mindenképpen három százalék alá kell levinni, és ezzel párhuzamosan, következetesen meg kell valósítani az elkezdett reformokat - mondta Aart de Geus, az OECD helyettes főtitkára csütörtökön Budapesten azon a tájékoztatón, amelyen a nemzetközi szervezet tanulmányát mutatták be az újságíróknak.

A helyettes főtitkár megfogalmazta: szükséges továbbá az, hogy Magyarországon a közszférában további létszámleépítés valósuljon meg.

Veres János pénzügyminiszter kiemelte: az elkészített OECD-tanulmány legfontosabb üzenete az, hogy folytatni kell a fiskális konszolidációt, de emellett tartani kell a gazdasági egyensúlyt, illetve azt javítani kell. Egyúttal hozzátette, az OECD tanulmányból is kiderül, a reformok folytatása növeli az üzleti szféra bizalmát Magyarország iránt.

Kérdésekre válaszolva az OECD jelenlévő szakértői elmondták, erre évre 1,5-2 százalék körüli gazdasági növekedést várnak Magyarországon, jövőre 3-3,5 százalék között lehet a gazdasági bővülés, ez azonban függ a gazdaságpolitika továbbvitelétől, illetve a nemzetközi gazdasági környezet hatásaitól.

MTI/Menedzsment Fórum