2008. március 26. 07:14

Bizonyos esetekben komoly dilemmát okoznak a könyvelők,a könyvvizsgálók vagy az adótanácsadók számára a nemrég életbe lépett, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának a megelőzésére hivatott szabályok - írja a Világgazdaság.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a vám- és pénzügyőrség segítségével, valamint a pénzügyminisztérium egyetértésével nemrég nem kötelező jellegű mintaszabályzatot dolgozott ki, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint azonban ebben jó néhány nehezen kezelhető megfogalmazás szerepel.

Többek között pénzmosás lehetőségét veti fel az, ha az ügyfél nagy mennyiségű vagy nagy értékű árucikket akar vásárolni, ám közömbösnek tűnik azok összetétele, kialakítása iránt. Ugyancsak gyanús eset, ha az ügyfél ideges és viselkedése pénzmosás gyanúját veti fel, vagy ha a ruházata, viselkedése nem illeszkedik a vásárolni kívánt árucikk minőségéhez.

A ruházat alapján történő minősítés kifejezetten életszerűtlen, de a többi kritérium esetében is felmerül annak a veszélye, hogy a szabályozással a hatóság olyan eseményeket von bejelentés alá, amelyeknek semmi közük a pénzmosáshoz - idézi a Világgazdaság Ruszin Zsoltot, az MKOE fővárosi elnökét.

A mintaszabályzat azt is rögzíti, hogy az alkalmazottaknak milyen lépéseket kell tenniük az ügyfél jobb megismerése érdekében, valamint hogy miként döntsenek arról, hogy a megbízás szokatlan-e. Ha az ügyfél vonakodik hozzájárulni az átvilágításhoz, a szolgáltató köteles megtagadni a megbízás teljesítését.

A magyar szabályozás különlegessége az is, hogy az így kapott adatokat a hatóságok csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés és adócsalás felderítésére igen, kábítószer-kereskedelem, vesztegetés, csempészet vagy hitelezési csalás leleplezésére azonban nem használhatják fel, holott a nemzetközi tapasztalat szerint éppen ez utóbbi bűncselekmények felgöngyölítésében lenne komoly hozadékuk az új kötelezettségeknek. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.