<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kormány pénzügyi felügyeletre vonatkozó javaslatai és a jegybanknak a devizahitelezés szigorítására vonatkozó elképzelései kiegészítik egymást - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Gazdasági Rádió esti műsorában.

A jegybank elnöke hangsúlyozta: az MNB felelős a pénzintézeti rendszer stabilitásáért, ezért érezte úgy a jegybank vezetése, helyes, ha javaslatokat tesz a devizahitelezés szigorítására a kockázatok csökkentése, elkerülése érdekében. Kiemelte: az MNB-nek nincs szabályozási, rendeletalkotási joga, ezért tette le javaslatait a kormánynak a hitelezés szigorításáról.

Az MNB elnöke jónak tartja a pozitív adóslista ötletét. Megjegyezte: a kötelező pozitív adóslista eddig mindig az adatvédelmi biztos ellenállásába ütközött, az önkéntes pozitív adóslistához való csatlakozást  azonban a napokban maguk indították el egyes pénzintézetek. Elmondta: a világban a pénzügyi válság minden ország kormányát a szabályozás szigorítására ösztönözte, az Egyesült Államokban például a derivatívák szabályozását, Magyarországon a devizahitelezést kell szigorítani.

Az MNB elnöke kitért arra: a jegybank monetáris tanácsát két fő elv vezérli a kamatdöntéskor, az infláció, és az ország nemzetközi megítélése. Napjainkban még mindig az ország kockázati megítélése hat jobban a kamatdöntésekre, az alapkamat alakulására, mint a hazai inflációs kilátások - emelte ki Simor András.

A jegybank elnöke megjegyezte: "sajnos nem tudtuk a kamatot olyan alacsonyra vinni, amit egy "normális recesszió" indokolt volna." Simor András az euró magyarországi bevezetésének lehetőségét, az annak előszobájaként számon tartott ERM-II. rendszerhez való csatlakozást feszegető kérdéssel kapcsolatban aláhúzta: az euró bevezetése hosszú folyamat, amit célszerű egy olyan kormánynak elindítania, amely be is tudja fejezni.

Simor András arra kérdésre, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács jegybankban járt képviselőinek mondtak-e az MNB szakértői bérjavaslatokat, kijelentette: konkrét bérekre nem tettek javaslatokat a jegybanki szakemberek.

Aláhúzta: arra azonban felhívták a figyelmet az MNB szakértői, hogy a béremeléseknél, így a minimálbér meghatározásánál is rendkívül  óvatosan kell eljárni. Már csak amiatt is, hogy a jegybanki tapasztalatok szerint a foglalkoztatás csökkenése főleg az alacsony képzettségűeknél következett be, ami azt jelzi, hogy ebben a körben nagyobb a bérek jelentősége, mint a magasabb végzettségűeknél - mutatott rá Simor András.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.