2008. március 19. 07:54

A pénzügyi intézményeket tavaly 5 410 esetben panaszolták be az ügyfelek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF), 24,7 százalékkal többször, mint az előző évben - derül ki a felügyelet panaszstatisztikájából.

A biztosítási szektorra az előző évinél 29,2 százalékkal, a pénz- és tőkepiaci szektorra 23,3 százalékkal érkezett több panasz, mint 2006-ban, a pénztári szektorral szembeni kifogások száma ugyanakkor 9,5 százalékkal csökkent. A legtöbb panasz tavaly is a bankokra (2 363) és a biztosító társaságokra (1 665) volt.

A felügyelethez a múlt évben érkezett bejelentések közül 4 414 ügy (a bejelentések 81,6 százaléka) zárult le még 2007-ben, s átlagosan a panaszok 33,1 százalékánál született az ügyfelek számára valamilyen kedvező megoldás. A biztosítási szektorban az esetek 46,4 százalékában, a pénz- és tőkepiaci szegmensben 18,3 százalékában, a pénztári szektorban 33,3 százalékában volt eredményes a panaszkodás.

A PSZÁF számára a fogyasztói panaszok fontos jelzések, felhívják a figyelmet egyes kockázatokra, jogértelmezési problémákra, a piacon megjelenő helytelen gyakorlatokra. A felügyelet a bejelentéseket elemzi és hasznosítja. A PSZÁF súlyos jogszabálysértés, hiányosságok gyanúja esetén a panaszkezelési eljáráson túl vizsgálatot is folytathat, annak eredményeként határozatban felszólíthatja az érintett intézményt a szabályok betartására, továbbá szankciót is alkalmazhat.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.