3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Londoni elemzők szerint lehetséges, hogy a vártnál sokkal gyengébb keddi magyar GDP-adatok nyomán lefelé kell majd módosítani a magyar gazdaság növekedésére szóló előrejelzéseket. Ugyanakkor a német gazdaság robusztus teljesítménye miatt az sem kizárható, hogy a későbbi végleges első negyedéves GDP-kimutatás jobb lesz a mostani előzetes becslésnél.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői a keddi KSH-becslést kommentálva közölték: tekintettel "a negatív meglepetés mértékére", és azokra az előzetes jelekre, hogy a visszaesés meglehetősen széles bázisú volt, lefelé mutató kockázatok hatnak a cég által jelenleg érvényben tartott idei magyar GDP-előrejelzésre. A Goldman Sachs most érvényes prognózisa 2012 egészére 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol 2012 egészére a magyar gazdaságban.

A JP Morgan elemzői is azt közölték a keddi előzetes GDP-becslés után, hogy tekintettel a vártnál meredekebb visszaesésre, a ház már hozzákezdett a magyar gazdaság idei egész éves teljesítményére szóló - jelenleg zéró növekedést jósló - előrejelzésének felülvizsgálatához. A JP Morgan elemzői ugyanakkor közölték: megvárják a részletes GDP-adatsort, mivel gyanújuk szerint egyszeri tényezőknek lehetett komoly szerepük a mostani gyenge magyar GDP-adatban.

A cég szerint mindazonáltal annyi már most valószínűsíthető, hogy a magyar gazdaság technikai recesszióba kerül - vagyis legalább két egymást követő negyedévben negatív GDP-adatot produkál -, tekintettel arra, hogy a költségvetés feszesebbre húzása várhatóan nyomást gyakorol a magánfogyasztásra, ráadásul a legutóbb bejelentett új konszolidációs intézkedések az idei év végén és 2013-ban is terhelhetik a növekedést. Mindemellett az egyes szektorok aktivitását mérő beszerzési menedzserindexek (PMI) is meredeken visszaestek a múlt hónapban, és az euróövezeti kilátások szintén kockázatot jelentenek a magyar gazdaság teljesítményére - hangsúlyozták keddi értékelésükben a JP Morgan londoni elemzői.

A ház szakértői közölték: a keddi magyar GDP-becslés alátámasztja a cég azon várakozását, hogy a magyar jegybank az idei év végéig összesen 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

A Capital Economics elemzői keddi helyzetértékelése szerint a "meglehetősen komor" térségi adatok két okból is meglepők. Egyrészt az első negyedévben elvégzett különböző felmérések - különösen az Európai Bizottság gazdasági hangulati jelzőszámai - arra utaltak, hogy a térségi gazdasági aktivitás stabilizálódott az idei első három hónapban, másrészt a keddi adatok tanúsága szerint Németország - amelyhez a közép-európai gazdaságokat mélyen integrálódott feldolgozóipari beszállítói hálózatok kötik - meglepően jól teljesített az első negyedévben, ebből azonban az előzetes GDP-becslések szerint csak Szlovákia tudott hasznot húzni.

Mindez a Capital Economics londoni elemzői szerint azt is jelentheti, hogy a mostani első becslésekhez képest javulhatnak a későbbi, részletesebb GDP-adatok, bár a cég szakértői hangsúlyozták azt is, hogy a múltbeli térségi felülvizsgálatok általában csekély mértékűek voltak, átlagosan nem haladták meg a 0,1-0,2 százalékpontot.

A cég szerint valószínű, hogy kiéleződik a vita a közép-európai országokban a növekedést támogató és a költségvetési szigorítást célzó intézkedések kérdésében. A Capital Economics elemzői szerint egyes térségi országokban - különösen Csehországban - mód nyílhat a költségvetési konszolidáció ütemének enyhítésére, költségvetési vagy monetáris gazdaságélénkítő lépésekre azonban a régió egyik gazdaságában sincs sok mozgástér.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.