2008. március 14. 12:39

Az amerikai gazdaságpolitika vezetői szigorítanák a jelzáloghitelezés szabályait, hogy ne fordulhasson elő mégegyszer a tavalyihoz hasonló válság - olvasható a BBC honlapján.

Sokan a laza szabályokat is felelőssé teszik azért, hogy tavaly kialakulhatott a jelzálogpiaci válság, mely az Egyesült Államok eddigi legkomolyabb ingatlankrízisét is okozta. A válság részben a túlzott hitelezésnek és a laza szabályoknak köszönhető, hiszen szinte mindenki kaphatott lakáshitelt akár önrész nélkül is.

Ha például valaki vett egy lakást ötszáztalékos önrésszel, majd a lakás értéke öt százalékkal csökkent, akkor már nem volt érdemes fizetnie tovább a hitelt, így sokan a bankokra hagyták a megvett ingatlant. Emiatt szenvedett aztán jelentős veszteségeket a pénzügyi szektor. Persze ebben a bankok is partnerek voltak, hiszen szívesan adtak hitelt akár megbízhatatlan adósoknak is.

Henry Paulson szerint változtatni kell a szabályozáson, hogy ne fordulhasson elő mégegyszer hasonló. Ő az új szabályoktól azt várná, hogy stabilabbá tegyék a jelzálogpiacot. Paulson egyébként Bush elnök egyik legfőbb gazdasági tanácsadója, terveit már megosztotta az elnök közvetlen környezetével. Szerinte a szigorúbb szabályozásnak kéne visszaállítani a befektetői bizalmat az ingatlanpiacon, a válság elhúzódásában ugyanis az is közrejátszik, hogy mostanra menekítik a pénzüket a komoly befektetők az amerikai ingatlanokból.

Menedzsment Fórum