2008. március 14. 12:39

Az amerikai gazdaságpolitika vezetői szigorítanák a jelzáloghitelezés szabályait, hogy ne fordulhasson elő mégegyszer a tavalyihoz hasonló válság - olvasható a BBC honlapján.

Sokan a laza szabályokat is felelőssé teszik azért, hogy tavaly kialakulhatott a jelzálogpiaci válság, mely az Egyesült Államok eddigi legkomolyabb ingatlankrízisét is okozta. A válság részben a túlzott hitelezésnek és a laza szabályoknak köszönhető, hiszen szinte mindenki kaphatott lakáshitelt akár önrész nélkül is.

Ha például valaki vett egy lakást ötszáztalékos önrésszel, majd a lakás értéke öt százalékkal csökkent, akkor már nem volt érdemes fizetnie tovább a hitelt, így sokan a bankokra hagyták a megvett ingatlant. Emiatt szenvedett aztán jelentős veszteségeket a pénzügyi szektor. Persze ebben a bankok is partnerek voltak, hiszen szívesan adtak hitelt akár megbízhatatlan adósoknak is.

Henry Paulson szerint változtatni kell a szabályozáson, hogy ne fordulhasson elő mégegyszer hasonló. Ő az új szabályoktól azt várná, hogy stabilabbá tegyék a jelzálogpiacot. Paulson egyébként Bush elnök egyik legfőbb gazdasági tanácsadója, terveit már megosztotta az elnök közvetlen környezetével. Szerinte a szigorúbb szabályozásnak kéne visszaállítani a befektetői bizalmat az ingatlanpiacon, a válság elhúzódásában ugyanis az is közrejátszik, hogy mostanra menekítik a pénzüket a komoly befektetők az amerikai ingatlanokból.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.