2008. március 12. 06:59

A kormány nyilvánosságra hozta a 2009-2011-es költségvetések keretszámait. A jövő év legnagyobb vesztese a gazdasági tárca lesz, míg a honvédelem jelentős pluszforrásokhoz juthat - közölte szerdai számában a Napi gazdaság.

Az államháztartási törvény tavalyi módosítása szerint a kormánynak három évre előre meg kell határoznia minden évben a minisztériumok költségvetési támogatását, amely egyben a következő évek büdzséinek keretéül szolgál - emlékeztet az üzleti és pénzügyi hírlap.

A 2009-es költségvetés legnagyobb vesztese a Gazdasági Minisztérium lesz - s az állítás igaz a 2011-es időszak végéig is -, olvasható a cikkben. Míg idén a GKM költségvetési támogatása 324 milliárd forint volt, jövőre csupán 204 milliárdból gazdálkodhat a tárca.

A 37 százalékos éves csökkenés egyértelműen a sztrádaépítések teljes leállítását jelenti - jegyzi meg a lap -, ugyanis ilyen nagy összeget "fűnyíróelven nem lehet elvonni a tárca költségvetéséből". Ugyanakkor, ha a jövő évi költségvetés a most elfogadott tervek szerint készül, a honvédelmi tárca jelentős többletforráshoz juthat már jövőre is, de igazán 2011-ig számottevő a minisztérium támogatásának növekedése: míg a 2009 és 2011 közötti időszakban átlagosan hat százalékkal nő a tárcák támogatása, a honvédelmi minisztériumé 22,5 százalékkal.

Az ismertetés szerint a honvédelemnél nagyobb forrásbővülésre számíthat a külügy 2011-ig, támogatása összesen 39 százalékkal emelkedhet, a "bőkezűség" - mutat rá a Napi Gazdaság - vélhetően összefügg a 2011-es magyar EU-elnökséggel.