2008. március 12. 06:59

A kormány nyilvánosságra hozta a 2009-2011-es költségvetések keretszámait. A jövő év legnagyobb vesztese a gazdasági tárca lesz, míg a honvédelem jelentős pluszforrásokhoz juthat - közölte szerdai számában a Napi gazdaság.

Az államháztartási törvény tavalyi módosítása szerint a kormánynak három évre előre meg kell határoznia minden évben a minisztériumok költségvetési támogatását, amely egyben a következő évek büdzséinek keretéül szolgál - emlékeztet az üzleti és pénzügyi hírlap.

A 2009-es költségvetés legnagyobb vesztese a Gazdasági Minisztérium lesz - s az állítás igaz a 2011-es időszak végéig is -, olvasható a cikkben. Míg idén a GKM költségvetési támogatása 324 milliárd forint volt, jövőre csupán 204 milliárdból gazdálkodhat a tárca.

A 37 százalékos éves csökkenés egyértelműen a sztrádaépítések teljes leállítását jelenti - jegyzi meg a lap -, ugyanis ilyen nagy összeget "fűnyíróelven nem lehet elvonni a tárca költségvetéséből". Ugyanakkor, ha a jövő évi költségvetés a most elfogadott tervek szerint készül, a honvédelmi tárca jelentős többletforráshoz juthat már jövőre is, de igazán 2011-ig számottevő a minisztérium támogatásának növekedése: míg a 2009 és 2011 közötti időszakban átlagosan hat százalékkal nő a tárcák támogatása, a honvédelmi minisztériumé 22,5 százalékkal.

Az ismertetés szerint a honvédelemnél nagyobb forrásbővülésre számíthat a külügy 2011-ig, támogatása összesen 39 százalékkal emelkedhet, a "bőkezűség" - mutat rá a Napi Gazdaság - vélhetően összefügg a 2011-es magyar EU-elnökséggel. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.