2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Spanyolországban és Portugáliában élő britek evakuálásának tervein dolgozik a brit kormány, arra az esetre, ha ezeknek az országoknak a bankrendszere összeomlik és a helyi brit lakosság nem jut hozzá megtakarításaihoz - írta minisztériumi forrásokat idézve a The Sunday Times.

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap értesülései szerint a brit külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium készülő evakuálási vésztervei "e két legsebezhetőbb" eurótagállamra összpontosítanak.

Spanyolországban csaknem egymillió, Portugáliában hozzávetőleg 50 ezer brit él; zömük nyugdíjas.

A lapértesülés szerint a brit külügyminisztériumot az a lehetőség aggasztja, hogy a két országban élő britek nem tudnak hazatérni, ha nem jutnak hozzá helyi bankokban lévő pénzükhöz, és esetleg otthonaikat is elveszthetik, ha a bankok azonnali beszedést rendelnek el az ingatlanokra felvett jelzáloghitelekre.

A The Sunday Times forrásai szerint a brit külügyminisztérium által felvázolt "rémálom-forgatókönyv" azzal számol, hogy "földönfutóvá lett britek ezrei" kénytelenek repülőtereken aludni, miután pénz nélkül nem tudnak hazatérni.

A lap szerint a vésztervek között szerepel repülőgépek, buszok és hajók kiküldése a britek hazaszállítására. A brit külügyminisztérium emellett "kisebb kölcsönök" nyújtásának lehetőségét is vizsgálja az érintett országokban rekedt britek számára, a pénzügyminisztérium pedig arra próbálná rávenni a spanyol és portugál kormányt, hogy utasítsák a helyi bankokat a britek megtakarításainak hozzáférhetővé tételére, biztosítandó, hogy a helyi brit lakosság "legalább élelmiszert és más alapvető árucikkeket tudjon vásárolni".

A The Sunday Timesnak egy magas beosztású brit külügyminisztériumi tisztviselő azt mondta, hogy e tervek "a legrosszabb forgatókönyv" bekövetkeztének esetére készülnek, és a minisztérium korábbi tömeges evakuálások tapasztalatait is felhasználja. A libanoni Hezbollah és Izrael 2006-os háborújának idején például Nagy-Britannia hadihajókat küldött a Libanonban élő britek kimenekítésére.

A brit pénzügyminisztérium megerősítette a brit lapnak, hogy készülnek tervek a britek megsegítésére euróövezeti bankok összeomlása esetére, de a tárca részleteket nem közölt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!