2008. április 9. 08:09

A válság ellenére az idei év is nagyszerűen kezdődött a német vállalatok számára, ugyanakkor a lakosság életszínvonala már kevésbé alakul kedvezően. Februárban a német külkereskedelem többlete - naptári és szezonális kiigazítással - 16,4 milliárd euróra nőtt a januári 16,1 milliárdról, annak ellenére, hogy az elemzők átlagosan csak 15,8 milliárdot vártak.

Az eredmény láttán a legtöbb elemző az előző negyedévhez viszonyítva 0,3-ról 0,6 százalékra korrigálta előrejelzését az első negyedévi német gazdasági növekedését illetően.

A februári export szinten maradt januárhoz képest, 85,2 milliárd eurót ért el naptári és szezonális kiigazítással, miután januárban meredeken, 3,6 százalékkal bővült decemberhez képest. Kiigazítás nélkül a februári kivitel 9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A behozatal ezzel szemben, tekintettel a visszaeső lakossági fogyasztásra, 0,4 százalékkal maradt el a januáritól; naptári kiigazítással 68,8 milliárd euró volt, míg kiigazítás nélkül 7 százalékkal bizonyult többnek a tavaly februárinál.

Tavaly februárban 14,3 milliárd euró körül alakult a német külkereskedelem többlete.

MTI/Menedzsment Fórum