2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A japán GDP több mint negyedével esett, elsősorban a koronavírus-ellenes korlátozások miatt zuhanó kereslet következtében. A gazdasági károk azonban még így is kisebbeknek tűnnek, mint Európában, és a halálesetek száma is jóval alacsonyabb.

A prognosztizáltnál is nagyobb mértékben, 28,1 százalékkal csökkent a japán gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben 2019 hasonló időszakához képest, közölte a japán kormány kedden. Az előzetes becslés „csupán” 27,8 százalékos mínuszt jelzett előre, írja laptársunk, a Privátbankár.hu. 

Tokió, Sindzsuku. (Pexels/Satoshi Hirayama).
Tokió, Sindzsuku. (Pexels/Satoshi Hirayama).

Ez a legnagyobb csökkenés a vonatkozó statisztikák kezdete, 1980 óta. Negyedéves szinten is jelentős, 7,9 százalékos visszaesést regisztráltak. A távol-keleti ország gazdasága már az előző két negyedévben is zsugorodott, azaz mostanra recesszióba csúszott.

A ma közölt negatív eredmény elsősorban a koronavírus ellenes korlátozások okozta zuhanó keresletre vezethető vissza. A háztartások kiadásai júliusban például 7,6 százalékkal csökkentek, a bérek pedig ötödször csökkentek sorozatban.

A Financial Times szerint

a japán gazdaság nagyobb kárt szenvedett el, mint például Dél-Korea és Tajvan, amelyek nagyrészt el tudták kerülni a nagy üzletbezárásokat, ugyanakkor eddig jobban átvészelte a válságot az európai országoknál.

A súlyos gazdasági nehézségek politikai bizonytalansággal is társulnak: augusztus végén ugyanis egészségügyi okokra hivatkozva bejelentette lemondását Abe Sinzó, az ország 2012 óta hivatalban lévő kormányfője. Utódja eddigi jobbkeze, Szuga Joside kormányszóvivő lehet.

A távol-keleti ország koronavírusos halálozási mutatója relatív alacsony a nagy európai országokéhoz képest.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!