<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A japán GDP több mint negyedével esett, elsősorban a koronavírus-ellenes korlátozások miatt zuhanó kereslet következtében. A gazdasági károk azonban még így is kisebbeknek tűnnek, mint Európában, és a halálesetek száma is jóval alacsonyabb.

A prognosztizáltnál is nagyobb mértékben, 28,1 százalékkal csökkent a japán gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben 2019 hasonló időszakához képest, közölte a japán kormány kedden. Az előzetes becslés „csupán” 27,8 százalékos mínuszt jelzett előre, írja laptársunk, a Privátbankár.hu. 

Tokió, Sindzsuku. (Pexels/Satoshi Hirayama).
Tokió, Sindzsuku. (Pexels/Satoshi Hirayama).

Ez a legnagyobb csökkenés a vonatkozó statisztikák kezdete, 1980 óta. Negyedéves szinten is jelentős, 7,9 százalékos visszaesést regisztráltak. A távol-keleti ország gazdasága már az előző két negyedévben is zsugorodott, azaz mostanra recesszióba csúszott.

A ma közölt negatív eredmény elsősorban a koronavírus ellenes korlátozások okozta zuhanó keresletre vezethető vissza. A háztartások kiadásai júliusban például 7,6 százalékkal csökkentek, a bérek pedig ötödször csökkentek sorozatban.

A Financial Times szerint

a japán gazdaság nagyobb kárt szenvedett el, mint például Dél-Korea és Tajvan, amelyek nagyrészt el tudták kerülni a nagy üzletbezárásokat, ugyanakkor eddig jobban átvészelte a válságot az európai országoknál.

A súlyos gazdasági nehézségek politikai bizonytalansággal is társulnak: augusztus végén ugyanis egészségügyi okokra hivatkozva bejelentette lemondását Abe Sinzó, az ország 2012 óta hivatalban lévő kormányfője. Utódja eddigi jobbkeze, Szuga Joside kormányszóvivő lehet.

A távol-keleti ország koronavírusos halálozási mutatója relatív alacsony a nagy európai országokéhoz képest.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében