<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Véget értek a "népszavazások", a helyzet innen gyorsan romolhat. Háborús hírek.

 • A régiók azon lakosainak, akik jelenleg Oroszországban élnek, mintegy 97-98 százaléka voksolt a csatlakozás mellett, közölték az orosz hírügynökségek a szavazatok 100 százalékának összesítése alapján. A szakadár Donyecki Népköztársaság "állampolgárainak" a 98,69, a Luhanszki Népköztársaságének a 97,93, Herszon megyéének a 96,75 százaléka, Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került része lakónak pedig a 97,81 százaléka szavazott a leendő orosz annektálásra az oroszországi szavazókörzetekben.
  Az ukrajnai régiókban az előzetes végeredményt a TASZSZ hírügynökség szerint várhatóan szerda reggelre összesítik, a hivatalos eredményeket pedig öt napon belül fogják nyilvánosságra hozni. A szavazatszámlálás a Donyecki Népköztársaságban közép-európai idő szerint 19 órai, a többi három régióban 15 órai urnazárás után kezdődött el.
  Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke bejelentette, hogy a kamara jövő keddre tűzi napirendre az ukrajnai régiók csatlakozásának kérdését.
 • Vlagyimir Putyin elnök pénteken az orosz törvényhozás mindkét háza előtt fog beszédet tartani. Nyugati elemzők szerint az is elképzelhető, hogy ez lesz az alkalom, hogy az orosz elnök bejelentse azon területek Oroszországhoz csatolását, ahol megtartották a „népszavazásokat”.

 • Antony Blinken amerikai külügyminiszter leszögezte, hogy a nyugati államok soha nem fogják elfogadni, hogy Oroszország ukrán területeket annektáljon, és a „népszavazásokat” egy „ördögi terv” részének nevezte.
 • Volodimir Zelenszkij ma hajnali videóüzenetében kijelentette, hogy Ukrajna „megvédi” állampolgárait az érintett régiókban, illetve a korábban elcsatolt Krím-félszigeten is.
 • Oroszország meg fogja semmisíteni a nemzetközi diplomáciát - erről már Zelenszkij az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén videóüzenet útján felszólalva beszélt. Úgy fogalmazott, hogy "Oroszország képviselői által az ENSZ BT az erőszak zónájává vált". "Csak idő kérdése, míg Moszkva megsemmisíti az utolsó, még működő nemzetközi szervezetet is" - hangoztatta.
  Az orosz erők által ellenőrzött ukrajnai térségek elcsatolása azt jelentené, hogy "nincs többé miről tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel" - jelentette ki Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy az Oroszországhoz való csatolásról szóló népszavazásokon voksolókat "pisztollyal kényszerítették", az eredmények pedig "már előre megvoltak".
  Zelenszkij újabb szankciókat is szorgalmazott Moszkvával szemben, illetve Oroszország kizárását követelte az ENSZ-ből és a nemzetközi szervezetekből.
 • Lettország kedden rendkívüli állapotot rendelt el Oroszországgal közös határán a részleges orosz mozgósítás miatt.
  A most bevezetett rendkívüli jogrend további eszközöket biztosít a balti állam hatóságainak a határvédelemre, valamint a határellenőrzések gyorsabb megszervezéséhez, ha a katonai behívó elől Oroszországból menekülők száma tovább emelkedne. Az intézkedés három hónapig marad hatályban a balti ország keleti kerületeiben, ideértve a határátkelőhelyeket, valamint a repülőtereket és vasútállomásokat is. A rigai vezetés ezenfelül elrendelte a pededzei határátkelő lezárását, a határőrséget pedig utasították a határ fokozottabb megfigyelésére.
  A rigai belügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy kézben tartják a lett-orosz határon kialakult helyzetet, amely jelenleg stabil. A múlt héten elrendelt részleges oroszországi mozgósítás nyomán jelentősen megnőtt a kiutazó orosz állampolgárok száma, és a tárca szerint ezért félő, hogy az illegális bevándorlók száma is megugorhat.
 • A dán hatóságok „egyértelműen úgy értékelik, hogy szándékos cselekményekről van szó. Nem baleset volt” – jelentette ki Mette Frederiksen dán miniszterelnök az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetéknél történtekről. Dan Jörgensen energiaellátási miniszter azt közölte, hogy robbanások okozták hétfőn a károkat. Hozzátette: a 70-90 méteres mélységben található vezetékeken keletkezett lyukak mérete arra utal, hogy azokat semmiképpen nem okozhatta baleset.
 • Bulgária és Lengyelország arra szólította fel Oroszországban tartózkodó állampolgárait, hogy „sürgősen” hagyják el az ország területét. A lengyel külügyminisztérium közleménye szerint „a biztonsági helyzet esetleges drasztikus romlása, illetve elő nem látható körülmények bekövetkezte esetén” bekövetkezhet a határok lezárása, és ezután „az evakuáció nehézkessé, vagy akár lehetetlenné válhat”.
 • A frontokon egyre inkább éreztetik a hatásukat az őszi esőzések, a sár pedig mindkét harcoló fél számára megnehezíti, hogy gépesített egységeik az épített utakról letérve mozogjanak. Az ukrán erők jelenleg Liman körülzárásán dolgoznak, a településre vezető utak nagy része már ellenőrzésük alatt áll. Közben megérkezthettek az elő frissen mozgósított orosz tartalékosok is a frontra, ami azt mutatja, hogy ezek a katonák nem kaptak a korábbi szolgálatuk során tanultakat felfrissítő kiképzést.

(Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.