<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez történt és ez várható a pénz- és tőkepiacon a Magyar Bankholding elemzője szerint.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője állította össze a legfontosabb ma reggeli híreket a pénz- és tőkepiacok világából.

Ma várható és tegnap éjjeli piacbefolyásoló események:

  • Csökkentek a távol-keleti tőzsdék a reggeli órákban, követve az előző napi amerikai esést. A japán indexek 0,9-1%-kal, a Hong Kong-i tőzsde 0,9%-kal, a kínai tőzsdék 0,4-0,9%-kal, a dél-koreai börze pedig 0,04%-kal került lejjebb.
  • Mérsékelt, 0-0,2%-os emelkedéssel nyithatnak a meghatározó európai tőzsdék a reggeli határidős részvényindexek alapján. A befektetők további iránymutatásra várnak, miután a részvénypiacok az elmúlt hetek emelkedései után kissé túlvetté váltak.
  • Minimálisan erősödik a dollár az euróval és a főbb devizákkal szemben ma reggel, a piacok a Fed jegyzőkönyvét emésztik, amelyben kevésbé erőteljes, de tovább tartó kamatemeléseket helyeztek kilátásba. Kissé gyengül a forint az euró gyengülése miatt, míg alig mozdulnak a régiós devizák. A forint továbbra is érzékenyen reagál a gázárak alakulására, mivel a magasabb gázárak tovább ronthatják a folyó fizetési mérleg hiányát és a növekedési kilátásokat.

Piaci összefoglaló

  • Részvénypiacok: A német tőzsde vezetésével nagyot estek az európai részvénypiacok. A hangulatot jelentősen rontotta a 10% fölé ugró brit infláció, ami a hozamok emelkedéséhez vezetett. A német tőzsdét a Rajna alacsony vízállása is lehúzta, mivel az uszályok feltorlódtak egy meghibásodás miatt, ami ronthatja a német ipar ellátását. Nagyot zuhant az Uniper gázimportőr, mivel a visszaeső orosz gázszállítások miatt több mint 12 milliárd euró vesztesége keletkezett. Lefelé tartottak az amerikai indexek is, noha átmenetileg javítottak az esésen a Fed jegyzőkönyvének megjelenését követően, mivel a Fed döntéshozók a várakozásoknál kevésbé voltak szigorúak. A hangulatot a Target vártnál kedvezőtlenebb eredményei rontották, míg a hozamok emelkedése a növekedési részvényeket húzta le. A nemzetközi hangulatot követve 1,26%-kal csökkent a BUX, továbbra is uborkaszezonra jellemző, 5,7 milliárd forintos forgalom mellett. Az OTP 2,4%-kal, a MOL pedig 1,85%-kal esett, a Magyar Telekom stagnált, a Richter azonban 0,31%-kal emelkedett.

  • Devizapiacok: Iránykeresés jellemezte a devizapiacokat, azonban a Fed jegyzőkönyve sem adott irányt, így végül minimálisan erősödött az euró a dollárral szemben. A menedékdevizák, így a jen és a svájci frank azonban gyengültek. A vártnál jobb hazai GDP adatok ellenére eleinte gyengült a forint, feltehetően elsősorban a gázárak további emelkedése miatt, de később magára talált, így mérséklet erősödéssel fejezte be a napot. A várakozásoktól érdemben elmaradó lengyel GDP adatok hatására nagyot gyengült a zloty, mivel felmerült, hogy a kamatemelések sem folytatódnak. A cseh korona gyakorlatilag stagnált.           
  • Állampapírpiacok: A magyar állampapírpiac rövid oldalán 1-50bp-tal csökkentek, a hosszú oldalon pedig 4-12bp-tal emelkedtek a hozamok. A 10 éves magyar referenciahozam 7,97%-ra emelkedett, ezzel +689bp volt a felára a német és +509bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva. 12-hónapos dkj aukciót, valamint 7-éves változó kamatozású állampapír aukciót tart az ÁKK 20 és 15 milliárd forint tervezett mennyiségben. Emelkedtek a német és kisebb mértékben az amerikai hozamok, így szűkültek a transzatlanti szpredek.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.