<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p


			
		
		


		
		

Az egyéb évközi kifizetéseket is figyelembe véve pedig közel 120 ezer forint kerülhet a számláikra.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban egy sor, a költségvetés szempontjából jelentős bejelentést tett, köztük a nyugdíjprémiumra vonatkozót, mely szerint idén magasabb összegre lehetnek jogosultak az érintettek, mint amit terveztek. Kiindulva a prémium kiszámításának alapjául szolgáló gazdasági növekedés várható alakulásából, arra a következtetésre jutottunk, hogy az átlagos nyugdíjban részesülők egyszeri összegben 40 ezer forintot kaphatnak idén a kormány aktuális előrejelzése alapján, de ha az optimistább elemzők prognózisa jön be, akkor akár 70 ezer forint is lehet ez a summa.

Extra jó év lehet az idei a nyugdíjasoknakExtra jó év lehet az idei a nyugdíjasoknak

A prémiumról – csakúgy, mint az inflációs alultervezés esetén járó nyugdíjkiegészítésről – az 1997-es tb-törvény rendelkezik. Ebben az szerepel, hogy amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. Ezt úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát. Azt is előírja a törvény, hogy az előbbi mutató nem lehet nagyobb 4-nél, utóbbi tényező megállapításakor pedig maximum 20 ezer forint vehető figyelembe.

Kiindulva abból, hogy idén 148 ezer forint a nyugdíjak átlagos értéke, valamint abból, hogy Orbán Viktor 5,5 százalékos GDP-növekedéshez kötötte a családosok szja-visszatérítését, jövő év elején (tehát a választási év első hónapjaiban), és nem valószínű, hogy egy ekkora horderejű bejelentést elhamarkodottan tett volna meg a kormányfő, a következő eredményt kapjuk: a 2 százalékos GDP többletet 20 ezer forinttal kell megszorozni (mivel a 148 ezer forint negyede meghaladja a 20 ezer forintos maximumot), így 40 ezer forint prémiumot kapunk.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.