3p

Most derült ki, hogy több mint 150 katonát szerelt le a honvédség decemberben, mert nem vették fel a Covid elleni védőoltást, amely számukra kötelező volt.

A leszerelés előtt egy év fizetés nélküli szabadságra küldték őket, azt viszont nem engedélyezték hogy máshol állást vállaljanak. A katonák a strassburg-i bírósághoz fordultak, a Magyar Helsinki Bizottság segíti őket - írja az atv.hu. 

Pálóczi Zoltán leszerelt honvédtiszt, egykori százados azt mesélte az ATV Híradónak, hogy fél évig szolgált Afganisztánban és Koszovóban. Majd Irakban is vállalt szolgálatot, ám onnan visszahozták, ugyanis nem vette fel a Covid elleni vakcinát. 2021-ben még kötelező volt az állami szférában dolgozóknál az oltás. Aki nem vette fel, azt egy év fizetés nélküli szabadságra küldték. Ha a kényszerszabadság alatt sem oltatta be magát, megszüntették a jogviszonyát.

Mintha direkt akartak volna kibabrálni velük. Fotó: Facebook
Mintha direkt akartak volna kibabrálni velük. Fotó: Facebook

A leszerelt honvédtiszt szerint a honvédségi szférán belül ezt még azzal is kiegészítették, hogy nem engedélyezték a másodállást a katonáknak. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy kaotikus volt a helyzet, mert volt olyan, akinek engedélyezték, hogy másodállást vállaljon. 

Több mint 150 katona járt úgy, mint Zoltán: 2022 december 17-én leszerelték őket.

Másnap megszűnt a koronavírus miatt elrendelt járványügyi készültség, ami kihatott a védőoltással kapcsolatos szabályokra is. Pálóczi Zoltán azt is elmondta, hogy az Oltatlan Honvédelmi csoportban várják mindazok jelentkezését, akik hasonlóan jártak, mint ő.

A katonák miután leszerelték őket, a Helsinki Bizottsághoz fordultak segítségét. Ügyükben a strassburgi bíróság dönt majd. 

"Az is visszás ebben az ügyben, hogy pont akkor bocsájtották el a honvédeket és a honvédség dolgozókat, amikor egyébként megszűnt az oltási kötelezettség, ami megmutatja azt, hogy valószínűleg nem egészségügyi járványügyi megfontolások álltak a döntés mögött, hanem valószínűleg az engedetlenség megtorlásának a szándéka" - vélekedett Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. 

Kádár András hozzátette: úgy véli, hogy mivel nem volt parancsba adva az oltás, parancsmegtagadás sem történhetett. A jogvédő azt is elmondta, hogy a katonáknak más országokban is kötelezővé tették az oltást, ám ha nem akarták felvenni, leszerelhettek, és dolgozhattak máshol.

"Magyarországon nem ez volt a helyzet, ez egy igazi hungarikum. Kivették a megélhetést ilyen hosszú időre azoknak a kezéből, akik adott esetben évtizedekig szolgálták az országot" - fűzte hozzá.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!