<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Miközben a svéd turisztikai online magazinok rendszeresen beszámolnak a járvány turizmusra káros hatásairól, próbálnak praktikus tanácsokat adni, valamint alternatívát, némi kiutat nyújtani a közismert helyzetből.

Érthető, hogy sok állampolgár fél, és lemondja az utazásokat, ami azzal jár, hogy virágzó vállalkozások szűnhetnek meg. A kormánynak sürgősen döntenie kell a turisztikai ipar számára nyújtott különleges támogatási csomagról - hangsúlyozta Didrik von Seth, az SRF turisztikai szakmai szövetség főtitkára, már a járvány kezdete után néhány hónappal.

Az SRF, a svéd turisztikai szakmai szövetség tavalyi és tavalyelőtti ajánlása között szerepelt egy ideiglenes likviditási csomag bevezetése a turisztikai ágazat számára, számos európai országhoz hasonlóan. Javasolták továbbá a szakemberek, hogy tekintsen el az állam az áfa beszedésétől. A pénzügyi stabilitás megőrzésének csapatmunkájába bevonták az utazási irodák képviselőit is. Általános irányelv volt és maradt, hogy az utak lemondása az utasok felé ingyenes.

Az érintett utazásszervezők számára az illetékes minisztérium külön programot dolgozott ki, hogy a lemondott utak visszatérítésével kapcsolatos költségeket valahogy enyhítse. Erre még soha nem volt példa a svéd turizmus történetében. A szövetség utasította a svéd kereskedelmi kamarát, hogy dolgozza át az utazási garancia és biztosítás eddig érvényben lévő szabályait.

A svédeknél is a belföldi turizmus lehet a megmentő (Fotó: depositphotos)A svédeknél is a belföldi turizmus lehet a megmentő (Fotó: depositphotos)

A másik speciális tényező – és ez a járvány történetének egész kétéves időszakára is vonatkozik -  hogy a svédektől, akik 200 éve nem viseltek háborút, a gyors szükséghelyzetben követendő szabályok meghozatala idegen. Szeretnek alaposan és demokratikusan megvitatni bizonyos politikai, valamint gazdasági lépéseket, és átgondolni azokat, figyelembe véve a különböző véleményeket. Ebben szerepet játszik az is, hogy Svédországban nem volt német megszállás, jellemző, hogy Norvégia és Dánia sokkal hamarabb lépett meg drasztikus intézkedéseket a Covid eddigi időszaka során.

Kézenfekvő, hogy a hangsúlyt a belföldi utakra terelik: kerékpáros túra a Göta-csatorna mentén, 12 fürdő, ahol meg kell mártózni, gyöngyszemek itthon, amit látni kell – olvasható a svéd turisztikai online lapok főcímeiben. Némely szakmai orgánum a gasztronómiai vonalat emeli ki: éttermek Göteborgban, amit nem lehet kihagyni. És persze, felfedezetlen kastélyok, eldugott kis panziók, romantikus szigetek, ahol legfeljebb egy rénszarvassal találkozol.

Ezt a trendet kiválóan meg lehet ideologizálni, elsősorban az ott csábító jelszónak számító környezetvédelemmel, másodsorban azzal, hogy nem kell messzire utazni, mégis különleges élményben lehet része a családoknak, a szingliknek és a nyugdíjasoknak egyaránt. Nem annyira a tömegközlekedést favorizálják most, hiszen a fertőzésveszély ma is létező félelem, de természetesen autóval el lehet jutni mindenhová, a világ talán leggondozottabb autópályáin.

Ugyanakkor a vonatközlekedést változatlanul pártolják a repülővel szemben, azért is, mert nem akkora az egy légtérbeli zsúfoltság és megoldhatóbb a fertőtlenítés is. 

Svédországban a kiutazó, nyaraló-mediterrán turizmus igen jelentős, de azért több millióan kíváncsiak minden évben a szomszédos északi országok szépségeire is. Nekik most a kisebb, eldugottabb helyeken lévő falvakat, kevésbé felkapott világörökségi helyszíneket, termelői piacokat, kézműves műhelyeket és az ott turisztikai attrakciónak számító loppis-okat, azaz antikvitásboltokat, garázsvásárokat ajánlják, amelyek persze kávézókkal és éttermekkel kombinálva várják az utazókat.

A szomszéd országok szintén jelentős természeti vonzerővel bírnak. Nem véletlen, hogy a vagabond.se felhívja a figyelmet arra, hogy soha nem volt olyan kényelmes vonattal elutazni Norvégiába vagy éppen Finnországba, megtapasztalni az ezer tó országának még fel nem tárt látnivalóit, az északi fényt, mint most. Gyakran kiemelik a norvég partok menti bálnavadász túrák egzotikumát, vad szépségét.

Az orosz-ukrán háborús konfliktus erősen rontja a balti államok vonzerejét, mint turisztikai célpontok, hiszen határosak Oroszországgal. Gotland szigetére se vágynak most annyira a svédek, érthető módon.

A skandinávok által leginkább kedvelt napfény-birodalmak vonzereje csöppet sem csökkent, mindenki óráról órára lesi, hogyan változnak az ottani beutazási korlátozások és a járványügyi intézkedések.

A svédeknek számos napfényes szigeten vannak saját ingatlanjaik, apartmanjaik, üdülőik, Rodosztól Marbelláig és a Kanári-szigetekig. Sokan már két éve ide menekültek az akkor még főleg Európában pusztító járvány elől, vagy elutaztak a kanadai rokonokhoz.

A svéd világjárás egyik specialitása, hogy sokan jótékonysági célból utaznak, elsősorban Afrikába és Indiába. Főleg a nyugdíjas hölgyek, akiknek már van ideje arra, hogy előtte otthon készüljenek az ilyen utakra. Összegyűjtenek számos holmit, amit magukkal visznek, vagy ruhácskákat horgolnak télen az ottani, a mélyszegénységben élő kicsiknek. Sokáig ezek az utak is elmaradtak, de már készülnek rá: van, aki egy hónapig is ott marad és önkéntes ápoló munkát vállal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.