4p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hét közepén érte el mélypontját az olaj ára, amelynek köszönhetően a magyar kutaknál is olcsóbb lett a tankolás. Ám a legfrissebb Mfor Üzemanyagár-figyelő szerint a jövő héten fordulat jöhet, ami miatt drágulhat az autózás.

A héten elégedettek lehettek a magyar autósok, hiszen csökkent az üzemanyagok ára, a benzin 11, míg a gázolaj 10 forinttal lett olcsóbb. Az árak csökkenése a nemzetközi folyamatok eredménye, ez várható volt, ahogy egy héttel korábbi elemzésünkben ezt megelőlegeztük.

A hazai kereskedők az európai trendeket követve módosítottak az árakon, ahogy az az európai összehasonlításból is kiderült. Az uniós Weekly Oil Bulletin friss adatai szerint

ezúttal is kilenc olyan ország volt, ahol a magyar áraknál kevesebbet kellett fizetni a benzinért. Egy héttel korábban ugyanez volt egyébként a helyzet.

A magyar árak a régiós szintekhez képest sem módosultak, a megelőző heti rangsorhoz hasonlóan ezúttal is a középmezőnyben voltak, négy országban (Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban, Csehországban) lehetett olcsóbban tankolni, és ugyancsak négyben (Szlovéniában, Szlovákiában, Ausztriában, Horvátországban) drágábban.

A fentiek alapján egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium elvárását teljesítik a benzinkutak, miszerint a környező országok átlagát nem haladja meg a benzin magyarországi ára.

A gázolaj esetén sem volt érdemi változás a magyar helyezésben, az uniós rangsorban ezúttal is 15 olyan ország volt, ahol kevesebbet kellett fizetni a dízelért.

A fentiek alapján talán nem meglepő, hogy a régiós rangsorban is tartottuk a helyünket, igaz, ez kedvezőtlenebb, mint a benzinnél. A gázolajból ugyanis két országban lehet drágábban tankolni: Ausztriában és Szlovéniában.

A fentiek alapján és tekintetbe véve, hogy Szerbiában is magasabb a hazainál a dízel ára, a gázolaj esetén a kiskereskedelmi ár nagyjából a szomszédos országok átlagán van.

Éles fordulatot vett az olaj ára

Az Európában irányadó Brent olaj a hét elején még folytatta a hetek óta tartó áresését, aminek köszönhetően jelentősen olcsóbbak lett az üzemanyagok. Szerda óta viszont komolyabb áremelkedés történt, így heti szinten is drágult az energiahordozó a tőzsdéken.

Míg hétfőn 69 dollár alatt is járt a jegyzés, addig pénteken 72 dollár feletti árakat láthattunk. A 4 százalék körüli drágulás pedig azt jelenti, hogy egy időre az üzemanyagok árcsökkenése biztosan meg fog állni, sőt nem lenne meglepő, ha ismét emelkedés jönne.

Úgy tűnik, eddig tartott az üzemanyagok áresése
Úgy tűnik, eddig tartott az üzemanyagok áresése
Fotó: Depositphotos

Az elemzők szerint az olaj árának feljebb kerülését több ok magyarázza, így például a megváltozott időjárás. Ez alatt nem elsősorban az Európa-szerte tapasztalt lehűlést kell érteni, hanem az Észak-Amerikában tapasztalhatót. A keleti parton megjelenő Francine hurrikán miatt az Egyesült Államokban, a Mexikói-öbölben kitermelési zavarok léptek fel, számos olajfúró platformról kellett evakuálni az ott dolgozókat. Ráadásul nemcsak az USA-ban vannak kitermelési problémák, hanem Líbiában is, annak ellenére, hogy a közelmúltban már arról szóltak a hírek, hogy az észak-afrikai országban sikerült a nehézségeken úrrá lenni és hamarosan teljes kapacitással tudják az energiahordozót a felszínre hozni.

Érdemes megemlíteni, hogy a dollár (euróval szembeni) gyengülése miatt is növekedett az olaj ára. A probléma az, hogy a zöldhasú a forinttal szemben ugyanakkor minimálisan még erősödni is tudott, így ez elvileg tovább drágíthatja a hazai üzemanyagokat. Ráadásul a hét második felében már a finomított termékek tőzsdei jegyzése is egyértelmű emelkedést mutatott.

A befektetők feszült figyelemmel várják az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jövő heti kamatdöntő ülését, ahol egy fél százalékos kamatvágás tovább növelheti az olaj árát. Amennyiben ennél kisebb, 25 bázispontos emelés jön, és a hurrikánok nem okoznak komolyabb károkat, akkor könnyen lehet, hogy az olaj ára ismét lejtőre kerül.

Az Mfor Üzemanyagár-figyelő előrejelzése szerint a hét elején kisebb (3-5 forintos) drágulásra lehet számítani az utóbbi napok nemzetközi változásai nyomán. Amennyiben a Fed ülésén olyan lépés születik, vagy érdemi bejelentés történik, akkor könnyen lehet, hogy a drágulás a hétvégén folytatódni fog. A fentiek miatt érdemes lehet kihasználni a mostani árakat, és még az esetleges emelés előtt tankolni.

A grafikonok a cikkünk megjelenésekor aktuális adatokat mutatja, ezek azonban később frissülhetnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!