2p

Az Ukrajnának szánt támogatás fejében hozhat Magyarország számára kedvező döntést az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság hajlandó feloldani a Magyarországnak szánt források felfüggesztését annak érdekében, hogy az Orbán-kormány támogatását adja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséghez – írja a Financial Times, amit a hvg.hu vett észre. Az üzleti lap brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy a jogállamisági mechanizmus keretében zárolt 13 milliárd euró feloldására készülnek november vége előtt, a források közül kettő állította azt, ez összefüggésben van az ukrajnai támogatás bebiztosításával.

Tavaly decemberben döntött arról az EU, hogy befagyasztja 22 milliárd euró felzárkóztatási támogatás kifizetését, amíg Magyarország nem teljesíti a jogállamisággal, a korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatos feltételeit. Az FT emlékeztet: Magyarország májusban elfogadta az igazságszolgáltatási rendszer reformját, amely önmagában hozzásegítené ahhoz, hogy 13 milliárd eurót, a zárolt összeg több mint felét felszabadítsák. Az ügyben azonban még most is párbeszéd zajlik a Bizottság és a kormány között, előbbi további tisztázó kérdésekre várja a választ Budapestről. Az utolsó hivatalos álláspont ennek megfelelően az, hogy amíg ezek a válaszok nem érkeznek meg, addig nem alakít ki újabb álláspontot Brüsszel a források felszabadításával kapcsolatban sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!