<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
		


		
		

Hiába a jelentős minimálbér-emelés ha egy ritkán vizsgált aspektusból értékeljük a változásokat, akkor rögtön nem lesz annyira nagyon ok az örömre.

Zajlanak még az egyeztetések a munkaadók és a munkavállalók, valamint a kormány között a jövő évi minimálbérről, de a napokban lényegében eldőlt, hogy 2021 első napjától bruttó 200 ezer forint lesz a kötelezően fizetendő legkisebb bér Magyarországon. Ezzel az érintettek bruttó és nettó fizetése is egyaránt 19,4 százalékkal emelkedik egyik napról a másikra gyakorlatilag, aminél nagyobb emelésre még a 2010-es évek elején volt példa. Akkor viszont nem a bér felzárkóztatása miatt döntött így a kormány, hanem azért, hogy a nettó bér legalább értékőrző maradjon a minimálbéresek által érvényesíthető adójóváírás kivezetése miatt.

A mostani emelést követően az érintettek a jelenlegi 111 321 forint helyett kereken 133 ezret vihetnek majd haza, ami közel havi 22 ezer, éves viszonylatban pedig 260 ezer forint pluszt jelent.

Nagyot nő a minimálbér, de ez kevés lesz (Fotó: MTI)Nagyot nő a minimálbér, de ez kevés lesz (Fotó: MTI)

A nominális növekedés jelentős és érzékelhető, viszont ahhoz, hogy az érintettek életminőségében javulás következzen be, kevés lesz - legalábbis a Központi Statisztikai Hivatal felmérése alapján. A hivatal Háztartások életszínvonala kiadvány készítése során különnöző társadalmi csoportokra és élethelyzetekre vonatkozóan felméri, hogy bizonyos esetekben (a teljesség igénye nélkül aktív/nyugdíjas/gyerekes/gyerektelen háztartások) mekkora összeg biztosít számukra nagyon szűkös/szűkös/átlagos/jó/nagyon jó megélhetési szintet.

Ugyan a legfrissebb adat 2019-es referenciaévre vonatkozik, de a várható infláció figyelembevételével meg lehet becsülni, hogyan alakulnak ezek a jövedelemösszegek idén és jövőre, valamint 2020-ban milyen összegről beszélhetünk.

Jelenleg a 111 321 forintos nettó minimálbér csak a szűkös megélhetést fedezi egy aktív - tehát dolgozó - háztartás esetében. Az átlagos megélhetéshez nagyjából 30 ezer forinttal nagyobb jövedelemre lenne szükség.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.