8p

Hús vagy hal? Netán csicseriborsó? Mi lesz a jövő fehérje forrása? A Felelős Gasztrohős Alapítvány február 10-én indult kampányában hazai vagy közeli forrásból beszerezhető növényi fehérjeforrásokat mutat be, a fenntartható étkezést népszerűsítendő. E szándék gyakorlati megvalósítását ma már vendéglátós kör is elősegíti.

Az elmúlt 50 évben folyamatosan nőtt a világ húsfogyasztása, a 60-as évek óta megnégyszereződött a világon a hústermelés. A nagyipari állattenyésztés, és az onnan származó termékek, nem csak az egészségünkre, de bolygónkra is nagy terhet rónak. 

Az élelmiszer előállítás kibocsátásának több mint feléért az állattartás tehető felelőssé, emellett hatalmas a vízlábnyoma, rengeteg energiát és földterületet igényel – olvasható az alapítvány közleményében.

Február a hüvelyesek hónapja

Mindennek igazságával nehéz lenne vitatkozni, de az is tény, hogy az emberek millióinak a hús, most és még sokáig, az egyik legfontosabb tápláléka lesz. Sőt, százmilliók körében a jólét jelképe, ha húst fogyaszthatnak.

Egyre trendibb alternatív fehérjeforrásokat fogyasztani. Fotó: Depositphotos
Egyre trendibb alternatív fehérjeforrásokat fogyasztani. Fotó: Depositphotos

A mozgalom hívei szerint február a hüvelyesek hónapja. Igen, ez egybevág a böjti időszakkal és az is tény, hogy mind többen vegák sőt, vegánok. De mi lesz az élethez szükséges fehérje bevitellel?

Irány a növényi alapú táplálkozás

"Manapság az elegendő fehérjefogyasztás sokakat foglalkoztat, de általában állati fehérjékhez nyúlnak a fogyasztók" – tudom meg Kiss-Szabó Esztertől, az alapítvány kommunikációs vezetőjétől. Ezeknek azonban környezeti és egészségügyi szempontból is jóval kevesebb az előnyük, mint a hátrányuk. Az elmúlt években több tanulmány is bebizonyította, hogy a növényi alapú étkezésnek számos pozitív egészségügyi hatása van; csökkentheti a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

A dietetikussal összeállított informatív grafikák mellett tippekkel, receptekkel is segít az alapítvány a fenntarthatóbb étkezés iránt érdeklődőknek. A kampányhoz a Fenntartható Vendéglátóhelyek is csatlakoznak.

Hús helyett mit?

Környezetbarát étkezésről a húsfogyasztás csökkentése nélkül manapság már nem beszélhetünk. Ilyenkor jön az a kérdés, hogy de mit együnk akkor helyette? Ebben szeretne segíteni legújabb kampányával a Felelős Gasztrohős.

A szemléletformáló kampányban három-három hazai vagy közeli forrásból beszerezhető, magas fehérjetartalmú gabonát, hüvelyest és olajos magvat mutatnak be. 

“Dietetikus segítségével választottuk ki azokat az alapanyagokat, melyekre fókuszálunk a
kampányban. Azt azonban nagyon fontos kiemelnünk, hogy mind környezeti, mind egészségügyi szempontból a sokszínű, változatos étkezés a legkedvezőbb. Fogyasszunk minél többféle hazai, szezonális zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, olajos magvat és gabonát, ezzel támogatva a biológiai sokféleséget” – hangsúlyozta Eszter.

Amit nem tudtál a borsóról

A pillangósvirágúak közé tartozó hüvelyesek világszerte elterjedt növények, melyek termesztése kiválóan beilleszthető a talajregenerációs mezőgazdasági technikákba is, mivel gyökereik nitrogént kötnek meg a talajban. Legismertebb képviselőik a bab, lencse, borsó, sárgaborsó, szója és a csicseriborsó.

Közös tulajdonságuk – ahonnan a nevüket is kapták -, hogy a termések hüvelyekben fejlődnek. Magas beltartalmi értékűek, gazdagok ásványi anyagokban, fehérjékben, vitaminokban, valamint rostokban. Gluténmentesek, nem növelik a koleszterinszintet, és alacsony a glikémiás indexük.

Már a vendéglátó helyek is csatlakoznak

A hüvelyesek február 10.-i világnapján elindult, egy hónapos kampány során számos információt megtudhatunk az alapítvány weboldalán a növényi fehérjeforrásokról, valamint tippeket kaphatunk a beszerzésükről, és az elkészítésükről is.

Ha pedig inkább a profikra bíznánk a húsmentes étkezésünket, erre is van lehetőségünk; a kampányhoz csatlakozó Fenntartható Vendéglátóhelyek által készített ételeket is megkóstolhatjuk, nemcsak Budapesten, de vidéken is.

Új szokások és hagyományok

A fehérjeforradalom sikeréhez persze az is kellene – teszi hozzá az újságíró – hogy az embereknek legyen ideje főzni, de a mai életmód nem erre visz. Az iskolai menzák, a vállalati büfék, a fagyasztott készételek, a gyorséttermek, a futáros kiszállítás rohamos elterjedése sem ebbe az irányba hat.

No meg, a hagyományos magyar konyhában nincs akkora respektje a hüvelyesek fogyasztásának, mint mondjuk Indiában vagy a Közel-Keleten. A nagy hazai ünnepeken a hús a főszereplő. Még a bableves sem igazi csülök vagy kolbász nélkül, a lencse legfeljebb szilveszterkor kedvenc, a szója meg ízesítőként.

Érdemes-e magokat ezer kilométerről ide szállítani?

Igaz, a csicseriborsó Budapesten bizonyos körökben már kezd keresett alapanyaggá válni, de ehhez az kell, hogy gyerekkorukban megszeressék az emberek, és hogy a háziasszony finom fogásokat tudjon belőlük varázsolni. Bár a legnagyobb szupermarketekben már árusítanak humuszkrémet, a vevők nagy része nem tudja, mi az, és fogalma sincs, hogy jórészt csicseriborsóból készült.

Az igazi fenntarthatósághoz persze hozzátartozna, hogy egyébként sem tartanának a boltok olyan terméket, aminek fogyasztása, bár kedvező lehet ránk nézve, de a környezetre gyakorolt hatása drámai. A legtöbb külföldi, mostanában itthon is divatossá váló bogyó és mag hazai termékkel is helyettesíthető, ez utóbbiakat is érdemes volna népszerűsíteni.

Pártold a hazait!

Ahogyan az egyik szakmai orgánumban olvasható, szuper hazai alternatívák léteznek, amelyek nem utazzák be a fél világot.

A chia mag divatos, de a lenmagban 1,3-szor több omega-3 van, a kesudió finom - és drága,- de a napraforgómag E-, B1-vitaminban, rostban és fehérjében is gazdagabb. A goji bogyót sűrűn emlegetik mostanában, mint C-vitamin forrást, de a csipkebogyóban 22-szer több található. A quinoa is kedvelt fine dining alapanyag, de a hajdinában pontosan ugyanannyi rost van.
A fenntartható gazdaság és konyha ugyanakkor nem mindig egyenlő azzal, hogy egyáltalán nem fogyasztunk húst, hanem inkább azt, hogy nem nagyüzemit. 

Ahol minden helyben terem

A 0 km-es gourmet konyha, egyik kiváló példája a Gräefl Major , amelynek étterme a nemzetközi Slow Food mozgalom védjegyes tagja. A tányérokra minden a majorságból, és az azt körül ölelő 20 hektáros birtokról kerül. Nyáron szörpöket, lekvárokat főznek, aszalványokat tesznek el, ősszel savanyítanak, lecsót készítenek. Szóba sem jöhet a pazarlás. A nose to tail, vagyis a fülétől a farkáig elv is a működésük szerves részét képezi, ha levágnak egy mangalicát, annak minden darabját betárazzák, majd felhasználják.

Az ökogazdaságban a són és minimálisan használt biocukron kívül minden alapanyagot maguk termelnek meg. Hetente, maximum kéthetente váltják a recepteket, hogy az adott időszakban elérhető alapanyagokból álmodhassák meg. Megfejik a tehenet, a kecskét, egy-egy magyar tarka 20-25 liter tejet is ad. A majorságnak külön sajtkonyhája van, ahol érlelt, kemény sajtokat és ricottát készítenek, amely hamarosan a reggeliző asztalra kerül. Tartanak kacsát, tyúkot, juhot és szamarakat is.

Az is a fenntarthatóság része tehát, ha nem ezer kilométerekről hozzák be a vendéglátók az alapanyagokat. A VakVarjú – 100 százalékban magyar tulajdonú vendéglátós vállalkozásként, a fenntarthatóság, a környezettudatos jövő és az etikus gasztronómia mellett elkötelezett cégnek vallja magát.

Megnyitott a VarjúGazda Éléskamrája

Ahogy Semsei Rudolftól, a VakVarjú étteremlánc, valamint több más vendéglátós vállalkozás tulajdonosától megtudtam, az Éléskamra Programot több – zöldség és gyümölcs, húsfélék, tejtermékek, egyéb háztáji finomságok, gabonafélék – termékkategóriában is meghirdetik. A termelőkkel való szoros együttműködés, a hazai alapanyagok használata számunkra nem csupán a frissesség és minőség záloga, hanem fontos lépés az ökológiai lábnyomuk csökkentése és a fenntartható célkitűzéseik elérése felé is – tette hozzá.

A programban legalább 6 hónapos (tavasz-nyári étlap vagy ősz-téli étlap időszaka) időtartamra keresik beszállítói partnereiket, vagy várják olyan kistermelők jelentkezését, akik bár a 6 hónapos beszállítást nem tudják vállalni, de szívesen ajánlják termékeiket a 4-6 hetente megújuló chefajánlatokba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!