2019. augusztus 24. 11:53

A háromgenerációs háztartásokban élő idősek várják a válaszokat a kormánytól. 

Újabb és újabb kérdéseket szül a tegnap megjelent rendelet a rezsiutalványokról. Mint lapunk beszámolt róla, a jogszabály alapján nem egyértelmű, hogy személyesen kell az ügyfélszolgálatokon megjelenniük a papírokkal a jogosultaknak, vagy felhatalmazhatnak valakit, hogy eljárjanak a nevükben. Ez főleg a mozgásukban korlátozott emberek esetében lényeges kérdés. Vannak olyan élethelyzetek továbbá, amelyekre szintén nem ad világos választ a rendelet, ilyen például az, amikor a nyugdíjas közös háztartásban él a családjával, de a rezsiszámla nem az ő nevén van.

Kinek a nevén van a számla? Kinek a nevén van a számla?

Ha tüzetesen megvizsgáljuk a jogszabály szövegét, akkor azt találjuk, hogy az utalvány felhasználását a jogalkotó nem köti kifejezetten a jogosultakhoz, hanem természetes személyekről rendelkezik. A rendeletben az áll, hogy "a  szolgáltató részére az  ügyfélszolgálatán átadott rezsiutalványok értékét a szolgáltató haladéktalanul, de legkésőbb az átadást követő 15 napon belül jóváírja a rezsiutalványt felhasználó természetes személy által meghatározott természetes személy fogyasztó folyószámláján". Ez alapján úgy tűnik, mégis lesz lehetőség arra, hogy valaki nevében más járjon el. A visszaéléseket pedig úgy tudja szűrni a szolgáltató, hogy egy jogosultra legfeljebb háromszor 3000 forintos kedvezmény juthat, így a nyilvántartások alapján meg lehet állapítani, hogy mennyi kedvezményt használtak fel adott számlatulajdonos esetében.

Ebből azonban rögtön adódik egy másik kérdés. Tisztázásra vár, hogy a közös háztartásban élő nyugdíjasok hogyan élhetnek a juttatással, ha a számla nem az ő, hanem valamelyik családtagjuk nevén van. Sok olyan család van, ahol a nagyszülők egy fedél alatt élnek a szülőkkel és a gyerekekkel, és a rezsit az aktív korúak fizetik.

Elméletileg ezek a nyugdíjasok elesnek a lehetőségtől, mert nincs a nevükön rezsiszámla. A jogalkotói szándék azonban nem az lehetett, hogy ez alapján szűrjék meg a nyugdíjasok táborát. A jogszabályban sem kötik azt ki, hogy csak az utalványra jogosultak nevén lévő számláknál lehet felhasználni az állami ajándékot. Annyit írnak elő, hogy "a  rezsiutalvány a  szolgáltatásért fizetendő, természetes személy fogyasztót terhelő számla kiegyenlítésére használható fel". Természetes személyekről esik tehát szó, nem jogosultakról. Ezen értelmezés alapján lenne lehetőség arra, hogy a nyugdíjasnak küldött utalványt a vele egy háztartásban élők nevén lévő számláknál használhassák fel.

Mindenesetre egyértelmű kormányzati tájékoztatásra lenne szükség, mert a korábbi, Erzsébet-utalvánnyal nyújtott 10 ezer forintos juttatás felhasználása körül nem adódott ennyi kérdés. Egy biztos, az önkormányzati választások - a kormányzati értelmezés szerint a fűtési szezon - előtt 9000 forintot visz ki a postás az idős szavazópolgárokhoz.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.