<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
mfor.hu

Egy magyar gyártó lett a befutó, igaz, csak egyedül pályázott.

Az esztergomi Neuzer Kerékpár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szállíthat több mint 1700 elektromos rásegításű kerékpárt az állami nagyvállalatnak összesen nettó 1 028 875 200 forintért - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Jó kis biznisz ez a győztesnek (fotó:MTI)Jó kis biznisz ez a győztesnek (fotó:MTI)

A pályázati eredményhirdetési dokumentáció szerint az adásvételi szerződés megkötése pedelec rendszerű elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzésére irányult. A dokumentációban részletezett feltételek szerint így alakulnak a mennyiségek: összesen 1704 darab elektromos rásegítésű kerékpárt kell leszállítani, ebből az alapmennyiség (fix mennyiség) 1193 darab, az opciós mennyiség 511 darab.

Az értékelésnél a minőséget 10+10, az árat 80 százalékos súllyal vették figyelembe. A fix mennyiséget 120-180 alatt kell leszállítani. A kötelezően előírt 24 hónapon felüli jótállás időtartama legfeljebb 48 hónap. 

A Magyar Postának összesen 511 darab mennyiségig elektromos kerékpár esetében vételi (opciós) joga van, de ez lehívási kötelezettséget nem jelent. Így a Posta nem vállal kötelezettséget arra, hogy az opciót részben vagy teljes egészében lehívja.

Megjegyezték még, hogy volt egy részajánlat is, de azt kizárták. Indokként azt írták: megvizsgálták a részajánlattétel lehetőségét és azt nem tartják gazdaságilag észszerűnek, mivel a közpénzek hatékony felhasználása érdekében a beszerzésre tervezett eszközök használata és üzemeltetése (javítás-karbantartás) teljesen homogén eszközparkot feltételez.

A szerződés maximum 24 hónapra szól. Az opciós joggal a szerződés aláírását követő 18 hónapon belül élhet a vállalat.

Amenyiben megérkeznek a kerékpárok, akkor javulhat a postai szolgáltatás, legalábbis annak sebessége. Emlékezetes, hogy a Magyar Postát előzőleg a kormány megsegítette azzal, hogy a második hétéves, úgynevezett egyetemes szolgáltatási szerződésnél sokkal kedvezőbb feltételeket szabtak.

Ezekről a Népszava is írt. Kiderült, hogy a szerződés több területen nemhogy a szolgáltatások minőségének javításáról rendelkezett, hanem engedtek a színvonalból. Januártól például az előző évek 90 százalékával szemben csak az elsőbbségi levelek 85 százalékát kell kézbesíteni a feladást követő munkanapon. 97 százalékát változatlanul a feladást követő harmadik nap végéig kell kivinni a címzettnek, vagy legalább meg kell kísérelni az átadást.

Az előző években a sima, tehát nem elsőbbségi levelek 85 százalékát 3 napon belül kellett kézbesíteni, a 97 százalékát pedig 5 napon belül. Az új szerződésből azonban kivették az első kötelezettséget, és csak az 5 napos szabály maradt, ami jelentős könnyebbség a Magyar Postának.

Lapunk egyébként még februárban megírta azt a fontos fejleményt, hogy 5 év után rivális nélkül maradt az állami vállalat, ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) törölte a City Mail Hungary Kft.-t az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatók listájáról. A törlés már tavaly június 26-án megtörtént, de az NMHH csak a közelmúltban helyezte az inaktívak közé a céget. A listán így már csak az állami társaság maradt.

A médiahatóság még 2015. szeptemberben jelentette be, hogy jóváhagyta a City Mail Hungary Kft. engedélykérelmét az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatások nyújtására, mert a cég megfelelt valamennyi jogszabályi követelménynek. A szolgáltató 2015. szeptember 1-jén kezdte meg a tényleges szolgáltatási tevékenységét Budapesten. Sokáig azt lehetett hinni, hogy a 2013-as postai liberalizáció után a Magyar Posta egyetlen lehetséges konkurense lesz. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.