<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A hazai tartalékok a fűtési szezon hátralevő részére biztosan elegendőek lesznek, állítja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Szerintük az ellátás az ukrajnai háború ellenére zavartalan.

A MEKH keddi közleményében ismét azt hangsúlyozta, hogy a hazai felhasználók és különösen a lakosság biztonságos ellátását a tárlókban elhelyezett tartalékok is garantálják. Tárolóinkban jelenleg 1,59 milliárd ködméter földgáz van, ami 25 százalékos százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén - még hideg időjárási körülmények – között is jelentős tartalékot jelent.

A MEKH földgázpiac a piaci környezetnek megfelelően működik, az ország gázellátása jelenleg zavartalan, a határkeresztező vezetékeken mind import, mind export irányban normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás. Az ukrajnai konfliktus ellenére mindkét irányban rendben működik az ukrán-magyar határkeresztező vezeték is. A határponton forgalmazott gázmennyiség elsősorban az ukrán piaci igényeknek megfelelően alakul, a határkeresztező pont a hazai ellátásban nem játszik jelentős szerepet.

A közlemény szerint az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, ugyanakkor azt érdemes megemlíteni, hogy az év ezen szakaszában ez általában kisebb beszállított mennyiséget jelent, nincs ez másképp most sem. A hivatal azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított.

A kulcskérdés egyébként immár nem az, hogy Ukrajnán keresztül érkezik-e gáz, ahogy az a 2009-es gázkrízis idején volt. Az azóta kiépült vezetékek így a Szlovákia irányába létesített hozzáférést biztosít hazánk számára a nyugat-európai hálózatokhoz, csakúgy, mint régebb óta meglévő ám kisebb kapacitású „osztrák vezeték”. Emellett elkészül a Szerbia irányából érkező gázvezeték is, ráadásul a tavaly ősszel az MVM és a Gazprom között megkötött hosszútávú szerződés bejelentésekor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte, hogy az orosz gáz jórészt ezen érkezik majd. A fentiek alapján a kérdés tehát nem a vezetékek kapcsán merülhetnek fel az ellátási kételyek, hanem az orosz szállítások kapcsán. Miután az uniós szankciók a gázszállításokat nem korlátozzák, így tehát jelenleg Moszkván múlik, hogy az érvényes megállapodásnak eleget tesznek-e.

Ezeken a vezetékeken jöhet gáz Magyarországra (Forrás: FGSZ)Ezeken a vezetékeken jöhet gáz Magyarországra (Forrás: FGSZ)

A MEKH keddi közleménye érint még egy témát, a hálózat üzemeltetését, a gáz szállítása ugyanis megfelelő nyomás mellett tud történni, ehhez pedig értelemszerűen valahol be kell táplálni az ehhez szükséges földgázt. Mint írták, a magyar nagynyomású földgázrendszer üzemeltetését végző FGSZ Zrt. magas szintű szakmai tevékenységének köszönhetően minden határkeresztező vezeték teljes kapacitással folyamatosan rendelkezésre áll: így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud az ország földgázt importálni, illetve oda szállítani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.