3p

A hazai tartalékok a fűtési szezon hátralevő részére biztosan elegendőek lesznek, állítja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Szerintük az ellátás az ukrajnai háború ellenére zavartalan.

A MEKH keddi közleményében ismét azt hangsúlyozta, hogy a hazai felhasználók és különösen a lakosság biztonságos ellátását a tárlókban elhelyezett tartalékok is garantálják. Tárolóinkban jelenleg 1,59 milliárd ködméter földgáz van, ami 25 százalékos százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén - még hideg időjárási körülmények – között is jelentős tartalékot jelent.

A MEKH földgázpiac a piaci környezetnek megfelelően működik, az ország gázellátása jelenleg zavartalan, a határkeresztező vezetékeken mind import, mind export irányban normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás. Az ukrajnai konfliktus ellenére mindkét irányban rendben működik az ukrán-magyar határkeresztező vezeték is. A határponton forgalmazott gázmennyiség elsősorban az ukrán piaci igényeknek megfelelően alakul, a határkeresztező pont a hazai ellátásban nem játszik jelentős szerepet.

A közlemény szerint az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, ugyanakkor azt érdemes megemlíteni, hogy az év ezen szakaszában ez általában kisebb beszállított mennyiséget jelent, nincs ez másképp most sem. A hivatal azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított.

A kulcskérdés egyébként immár nem az, hogy Ukrajnán keresztül érkezik-e gáz, ahogy az a 2009-es gázkrízis idején volt. Az azóta kiépült vezetékek így a Szlovákia irányába létesített hozzáférést biztosít hazánk számára a nyugat-európai hálózatokhoz, csakúgy, mint régebb óta meglévő ám kisebb kapacitású „osztrák vezeték”. Emellett elkészül a Szerbia irányából érkező gázvezeték is, ráadásul a tavaly ősszel az MVM és a Gazprom között megkötött hosszútávú szerződés bejelentésekor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte, hogy az orosz gáz jórészt ezen érkezik majd. A fentiek alapján a kérdés tehát nem a vezetékek kapcsán merülhetnek fel az ellátási kételyek, hanem az orosz szállítások kapcsán. Miután az uniós szankciók a gázszállításokat nem korlátozzák, így tehát jelenleg Moszkván múlik, hogy az érvényes megállapodásnak eleget tesznek-e.

Ezeken a vezetékeken jöhet gáz Magyarországra (Forrás: FGSZ)
Ezeken a vezetékeken jöhet gáz Magyarországra (Forrás: FGSZ)

A MEKH keddi közleménye érint még egy témát, a hálózat üzemeltetését, a gáz szállítása ugyanis megfelelő nyomás mellett tud történni, ehhez pedig értelemszerűen valahol be kell táplálni az ehhez szükséges földgázt. Mint írták, a magyar nagynyomású földgázrendszer üzemeltetését végző FGSZ Zrt. magas szintű szakmai tevékenységének köszönhetően minden határkeresztező vezeték teljes kapacitással folyamatosan rendelkezésre áll: így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud az ország földgázt importálni, illetve oda szállítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!