<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Szerda délután Kormányinfó tartanakó a Karmelita kolostorban, a téma adott, hiszen az EU jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet. 

15:38

Vége a Kormányinfónak.

15:37

Gulyás Gergely végül zárszóra megválaszolta azt a kérdést is, hogy miért a magyarországi helyreállítási terv a legjobb: a kormánnyal dolgoznak a legjobb szakemberek.

15:35

Ha jóváhagyják a pénzeket, akkor elindítják a beruházásokat. Feszített idejű beruházási időszak jön – mondta újságírói kérdésre Navracsics Tibor.

15:33

A gyengülő forint és az élelmiszerinfláció kapcsán a miniszterek nem a forrásvesztést látják a fő oknak, hanem a háborút és a szankciókat.

15:25

Az üzemanyag-áruhiány, ársapkák fenntartásával kapcsolatos kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy akkor változtatnak, ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül. Gulyás Gergely aggasztónak nevezte, hogy december 5-én újabb szankciók jönnek, valamint a Mol finomítójában is voltak fennakadások. A miniszter szerint a Molnak kell válaszolnia, hogy képes-e biztosítani az ellátást, ha ez nem biztosítható, akkor veszélybe kerülhet a hatósági áras üzemanyag.  

15:20

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a miniszter meghallgatásán ígért menetrendet sikerül tartani az EU-s pénzek esetében.

A miniszter emellett a még nem teljesített vállalások közt a december 15-ig ígért antikorrupciós munkacsoport létrehozását említette, valamint a korrupciós és a csalási elleni stratégia megalkotása. Ha versenyfutáshoz kell hasonlítani az EU-s pénzek megszerzését, 100 méterből 90 méternél tartunk.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

15:14

A módosított helyreállítási terv akkor lesz nyilvános, ha aláírták, Navracsics Tibor szerint az EB kérése volt, hogy ne hozzák még nyilvánosságra.

15:10

Navracsics Tibor szerint arról nincsen szó, hogy a Bizottság pontosan megmondta volna, mit kell tenni a pénzek felfüggesztésének megszüntetéséért, hanem egy olyan folyamatról, amelyen közösen dolgozik a kormány az Európai Bizottsággal.

15:06

A mai ülésen dönt a kormány a nyugdíjemelés mértékéről.

15:05

A miniszterek számára meglepetés az, hogy Ursula von der Leyen nem jönne Magyarországra, erről a kérdést feltevő újságírótól értesültek.

15:04

Ha lesz decemberben aláírás, érkeznek a források, a 10 százalékos pedagógus-béremelést tud megígérni a kormány - mondta Gulyás Gergely.

A helyreállítási terv aláírása kapcsán december 12-t említette dátumként Navracsics Tibor. 

15:02

Hány törvénymódosítást kell elfogadnia az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakban? Az igazságszolgáltatási, bírósági szervezeti törvényt biztosan módosítani kell, Gulyás Gergely egyelőre csak ezt látja olyan pontnak, ahol biztosan változtatnia kell a kormánynak; a miniszter szerint az EU-s kifogások egy része félreértésen alapul.

15:00

Azon kérdésre, hogy lesz-e aláírás az idei év végéig a koháziós forrásokról, Navracsics Tibor elmondta, hogy a maga részéről ezt biztosan meg tudja ígérni.

14:58

Az Európai Tanácsban még lehet akadálya a helyreállítási pénzek elfogadásának, a kormány abban bízik, hogy az a pont nem fog változni, amely a terv elfogadásáról szól – mondta Navracsics Tibor.

14:57

Idáig a lengyelek is eljutottak az EU-s pénzek tárgyalása kapcsán, és még nem kaptak pénzt. Navracsics Tibor szerint azonban Magyarország ennél még tovább fog menni, további lépéseket tesz majd azért, hogy megérkezzenek az uniós források.

14:54

A jogszerű tiltakozásokra van alkotmányos lehetőség Magyarországon, de a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania – mondta Gulyás Gergely azon újságírói kérdésre, amely szerint nyolc polgári engedetlenkedő tanárt elbocsátottak.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

14:53

Azon újságírói kérdésre, hogy az uniós pénzek felhasználásával nagyobb szigor alatt működhet-e Magyarországon, a területfejlesztésért felelős miniszter elmondta, hogy Magyarország ezzel akár példát is mutathat. Navracsics Tibor reméli, a most felálló intézményrendszert majd máshol is be kell vezetni.

14:51

Navracsics Tibor nem fog lemondani, hacsak nem megy be részegen egy tárgyalásra és kezdi el sértegetni az EU-s képviselőket.

14:50

Nem lesz a szükséges törvények miatt január-februárban rendkívüli parlamenti ülés.

14:48

Következő évben 2500 milliárd forint uniós forrás érkezhet Magyarországra, a kormány várakozása szerint ez a második félévben érkezhet - mondta el Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint 1500 milliárd forint érkezésének már most sem lenne akadályára. 

14:46

Szintén újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy a kondicionalitási eljárás továbbra is zajlik, szavai szerint a kormány döntéseit az EB nem méltányolta a kondicionalitási eljárást illetően, valamint az EP nyomása alatt áll.

14:44

Van lehetőség arra, hogy a kormány az elvei fenntartása mellett adjon engedményt az uniós követelésekre – mondta Navracsics újságírói kérdésre. Szerinte amióta ő felel a területért, nyitott Magyarország a kompromisszumokra az észszerű kereteken belül.

14:42

A miniszter szerint a pénzfelfüggesztés nem jelent újdonságot, mivel az általuk megalkotott törvényalkotási menetrend, amely szeptember elején megindult, olyan határidőket tartalmaz, amelyek még előttünk vannak. Hozzátette, bízik abban, hogy

2023-ban lehetővé válhat az, hogy 100 százalékban hozzáférjünk az uniós pénzekhez minden operatív program tekintetében.

14:41

Jelentős előrelépés, hogy az Európai Bizottság elfogadása ajánlotta a magyar helyreállítási tervet – mondta Navracsics Tibor. A Bizottság értékelése szerint a magyar helyreállítási terv a legkiválóbbak között van, egy kategóriát kivéve – tette hozzá. Ez az új elem, ezt a kormány örömmel nyugtázza, és bízik benne, hogy végre aláírhatják a megállapodást.

Bíznak benne, hogy záros határidőn belül megszülethet a kohéziós pénzek terén is a megállapodás – jelentette ki.

14:39

Tényleg jelen van Navracsics Tibor. Egy órás a Kormányinfó, mivel még zajlik a kormányülés.

14:38

Kezdődik a Kormányinfó.

A Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mellett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter fogja tartani. A Veszprém megyei politikus felel egyébként az Európai Bizottsággal (EB) az uniós források megszerzéséért folytatott tárgyalások sikeréért. Így nagy valószínűséggel a korábbi uniós biztos erről fog fontos bejelentést tenni.