<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az új lakások durván emelkedő ára miatt a fővárosiak egyre gyakrabban keresgélnek romos ingatlanokat a külső pesti kerületekben. Kínálat van, sokan szabadulnának ezektől, hogy olcsóbb lakásba vagy házba menjenek kisebb településeken. A jó lokációban lévő, erős felújítást kívánó használt ingatlanok ára azonban nem csökken – főleg a megugró kereslet miatt.

Bármelyik jelentősebb ingatlanközvetítői hálózat és ingatlanos portál adatbázisát nézzük, azt látjuk, hogy immár 10 budapesti kerületben lépte át az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára az egymillió forintot. Hiába a sok állami támogatás, ezt nem minden költözni vágyó tudja vagy akarja megfizetni. Különösen nem a már családosok, akik manapság romos házakra vagy felújtandó, nagyobb lakásra vadásznak a külső kerületekben. Alátámasztja ezt az is, hogy a két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra 17 százalékkal több energiatanúsítvány készült, mint tavaly februárban.

A külső kerületekben még viszonylag megfizethetők a 10-15 éve épült lakások (fotó: Mester Nándor)A külső kerületekben még viszonylag megfizethetők a 10-15 éve épült lakások (fotó: Mester Nándor)

A vevői aktivizálódás az ingatlan.com adatain is látszik, a legnagyobb hirdetési portál 20 százalékos növekedést mért az érdeklődők számában tavaly februárhoz képest. Becslése szerint idén februárban 10 200 használt lakóingatlan cserélhetett gazdát, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Idén januárhoz képest pedig 9,6 százalékos emelkedést jelent. Végleges adatok csak pár hét múlva lesznek. A tavaszi hónapokban további látványos emelkedés jöhet az adásvételek számában, de ez senkinek sem meglepetés, hiszen 2020. március-április katasztrófális visszaesést hozott, tehát alacsony lesz a bázis.

Az év elejei aktivizálódásról szintén beszámoló Duna House a főváros kettősségére hívta fel a figyelmet: Budán csökkent a 60 négyzetméternél kisebb és nőtt a 160 négyzetméternél nagyobb lakások-házak iránti kereslet és több adásvétel is volt az utóbbiaknál, mint egy évvel ezelőtt. Pesten viszont fordított a helyzet, az adásvételek 68 százaléka a 60 négyzetméternél kisebb kategóriában történt. Budán az alsóközép ársáv (500-600 ezer forint/négyzetméter) felé ment el a piac, a 600-900 ezer forint/négyzetméteres árkategóriában jóval kevesebb tranzakció zajlott, ott a csökkenés hónapok óta tart. Eközben a pesti kerületekben 17-ről 32 százalékra nőtt a 25-30 millió forint közötti áron eladott lakások aránya.

Egyértelmű, hogy területileg is érzékelhető az eltolódás a külső pesti kerületek felé, ez a tranzakciókban is megmutatkozik. A X., a XVIII., a XIX. és a XX. kerületben egyre többen keresgélnek használt lakást vagy családi házat, akár romosat is, hogy aztán – élve a felújítási támogatásokkal – újjá varázsolják. Telket már nagyon nehezen lehet szerezni, csakis a városhatárhoz közeli körzetekben találni, de azoknál sokszor hiányoznak a közművek.

A vevők többsége (60-80 százalék) továbbra is a jó, illetve a nagyon jó állapotú ingatlanokat részesíti előnyben. Nyugat-Magyarországon – más régiókhoz képest is – nagy az érdeklődés a felújítandó és lakható ingatlanokra, összesített arányuk elérte a 40 százalékot idén januárban. Országosan az is jellemző, hogy a 200 négyzetméternél nagyobb, általában a hetvenes-nyolcvanas években épült, többszintes házak népszerűsége folyamatosan csökken. Túl sokba kerülne a modern gépészet kialakítása, a szigetelés és a nyílászárók cseréje.

A szűkösebb forrásokkal rendelkező, akár több generációs családoknak viszont ez megoldás lehet. Számolni kell azonban azzal, hogy a frekventált környéken vagy régióban elhelyezkedő ilyen ingatlanok ára még az esetleges több tízmillió forintos állami források igénybevétele ellenére is túl magas lehet.

A többség – különféle becslések szerint a vevők 60-70 százaléka – viszont reálisan látja helyzetét és inkább az 50-100 négyzetméteres méret kategóriában vásárol, illetve a 40-60 millió forintos árcédulával rendelkező ingatlanokat választja.

Érdekes, hogy országosan a vidéki otthonok masszív részénél, körülbelül 40 százalékánál a négyzetméterár kisebb volt 250 ezer forintnál. Pest megye azonban kilóg a sorból, ott már jó ideje tart a drágulás és aki itt szeretne közepes vagy jó állapotú ingatlanhoz jutni, meg kell barátkoznia a 350-600 ezer forintos ársávval. Egyébként az érdeklődés még nőtt is ezen ingatlanok iránt a Duna House szerint.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez nem meglepő, ugyanis emelkedő pályán van a már korszerű gépészettel ellátott lakások és házak aránya, amelyeket 10-15 éve építettek vagy újítottak fel. Ezek zöme vélhetően azért került a piacra, mert az adott agglomerációs településen lakó, korábban kiköltözött tulajdonosok egy része visszaköltözne a fővárosba az időközben kamasszá vált gyerekek jobb iskoláztatására és jobb szociális és kulturális infrastruktúrára számítva.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.