<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Európai leggazdagabb országai akár 600 000 forint nyugdíjat is fizetnek. Magyarország ehhez képest nagyon le van maradva.

Átfogó összeállítás jelent meg a világ országainak nyugdíjairól, a felmérés 44 országból gyűjtötte ki az átlagos nettó állami nyugdíj mértékének legfrissebb adatait. Ezáltal fény derült a magyar idősek aggasztó jövedelmi helyzetére is: hazánk ezen a téren nem teljesít jól, sajnos még mindig a rangsor vége felé helyezkedünk el – írja a bankmonitor.hu.

Magyarországon havonta jelenleg 150 ezer forint az átlagnyugdíj. Fotó: depositphotosMagyarországon havonta jelenleg 150 ezer forint az átlagnyugdíj. Fotó: depositphotos

Az írás szerint Európában összességében jónak mondható az idősek jövedelmi helyzete, a vizsgált országok közül a legjobb 10 helyezésből 9-et európai országok hoztak el.

Fontos, hogy a feltüntetett értékek csak az úgynevezett „első pillér”, tehát az állami nyugdíj mértékét mutatják. A más forrásokból, például foglalkoztatói nyugdíjból vagy saját megtakarításokból származó jövedelmek itt nem jelennek meg. Így is azt láthatjuk, hogy Olaszországtól Norvégiáig számos országban havi 400 000 forint fölé tehető a havi átlagnyugdíj. Ehhez képest a legfrissebb magyar adat körülbelül 150 000 forint, ami most a rangsor 20. helyére volt elegendő.

A megtakarítások jelentenek megoldást

Sok más országgal ellentétben Magyarországon gyakorlatilag nem létezik foglalkoztatói nyugdíjpillér, és azt is feltételezhetjük, hogy a nagy többség már nem szeretne dolgozni a nyugdíjba vonulás után. Eszerint a leginkább kézenfekvő jövedelemkiegészítési módot a saját megtakarítások jelentik. Egy nyugdíj-előtakarékosság lényege, hogy aktív dolgozóként rendszeresen elteszünk a jövedelmünkből, és ezek az összegek befektetésre kerülnek. Ezáltal 65 éves korunkra felhalmozódhat egy jelentős tőke, amelyből plusz bevételünk származhat az állami nyugdíjon felül.

A hazai nyugdíjcélú megtakarítások kihasználtságát illetően még van tér a fejlődésre: napjainkban 1,6 millió ember rendelkezik nyugdíjbiztosítással, nyugdíj-előtakarékossági számlával vagy önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, de valójában sokan közülük nem tesznek félre rendszeresen. Mindössze az összes foglalkoztatott 22 százalékára tehető azon megtakarítók aránya, akik ténylegesen minden hónapban utalnak valamekkora összeget az erre a célra tartott számlájukra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.