<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

- Több ezren tüntettek több mint 30 orosz városban szombaton az Oroszország által indított ukrajnai háború és a részleges mozgósítás ellen.

Az ovd.info emberjogi szervezet esti összesítése szerint ezúttal 747 embert vettek őrizetbe a hatóságok, írja a Spiegel. Moszkvában 380, Szentpétervárott 125 embert vittek be.

A szervezet szerint ennyi őrizetbe vettet sikerült név szerint azonosítani, a valós szám azonban ennél jóval nagyobb lehet. Az őrizetbe vettek között kiskorúak is vannak.

Helyi beszámolók szerint a rendőrség részben brutálisan lép fel a tiltakozókkal szemben. A német lap helyszíni tudósítója szerint pedig Moszkvában olyan személyeket is őrizetbe vettek, akik nem is tüntettek. 

- Újabb orosz rakétatámadások értek szombaton kelet-és dél-ukrajnai városokat. Ukrán közlések szerint Zaporizzsjában egy lakóházat is eltaláltak, egy ember meghalt. A támadásokban összesen 3-an vesztették életüket, írja a Guardian.     

- Folyamatban vannak és keddig tartanak az úgynevezett referendumok Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban és Zaporizzsjában a függellenedésről és az Oroszországhoz való csatlakozásról.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton aláírta az ország büntető törvénykönyvének módosítását, amely 10 év börtönbüntetést is kilátásba helyez azoknak a katonáknak, akik megadják magukat vagy megtagadják a szolgálatot, amelynek során a frontra vihetik őket. A törvénymódosítások hatályba léptek.

A törvénymódosításokra azt követően került sor, hogy Oroszország az ukrajnai háború miatt elrendelte szerdán a tartalékosok részleges mozgósítását, amely az első ilyen döntés a második világháború óta, adta hírül az MTI.

- Putyin szombaton azt a törvényt is aláírta, amely megkönnyíti a hadseregbe belépő külföldiek számára az orosz állampolgárság megszerzését.

Azok a külföldiek, akik legalább egy évig a hadseregben szolgálnak, kérhetik az állampolgárságot anélkül, hogy igazolniuk kellene az orosz területen való ötéves tartózkodást, amit az állampolgársághoz általában feltételül szabnak.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kedden bejelentette, hogy hamarosan toborzóirodát nyitnak egy bevándorlási központban. Kirgizisztán és Üzbegisztán ugyanakkor már korábban felszólította állampolgárait, hogy ne vegyenek részt semmilyen konfliktusban.

A tartalékosok részleges mozgósításának bejelentése Moszkva szerint mintegy 300 ezer embert érint.

- A Mongóliával határos oroszországi Burjátföld kormányzója pénteken elismerte, hogy egyesek tévesen kaptak behívót, és azt mondta: azokat, akik nem szolgáltak a hadseregben, vagy akiknek egészségi mentességük van, nem sorozzák be.

Cahiagín Elbegdordzs, a Mongol Világszövetség vezetője, Mongólia korábbi elnöke szombaton megígérte, hogy befogadják a sorozás elől menekülőket, és felszólította Putyint, hogy állítsa le a háborút, írta az MTI.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.