2020. február 18. 11:49
mfor.hu

Megvannak a tervek a reptéri vasútra, uniós pénzből építik meg, de jó néhány évet igénybe fog venni a beruházás - mondta az államtitkár.

Lemondani nem mondtunk le, de van néhány feladat, nem kis tételek pénzügyileg, amelyek megelőzik (a 4-es metró kivezetését Zuglóig, illetve Újpalotáig) - mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki a Pesti Srácok szerkesztőségében tett látogatást.

Hamarabb lesz meg a reptéri vasút, mint a metróvonal Újpalotáig Hamarabb lesz meg a reptéri vasút, mint a metróvonal Újpalotáig

Kormányzati álláspontként ismertette, hogy Budapest és agglomerációja tekintetében a következő öt-tíz év fő fejlesztési területe a kötött pálya, és azon belül is a vasút lesz. A vasút mellett nagyon nagy lehetőséget lát a HÉV-vonalak felújításában, amely szerinte minőségi változást hozna Budapest közlekedésében.

Megemlítette, hogy a déli az egyetlen HÉV-reláció, amelynek nincs metrókapcsolata. A tervek szerint a déli HÉV-et mélyvezetésben bevezetik a Kálvin térig, majd egy hosszabb távon megvalósítható projekt részeként megteremtik az összeköttetést az északi HÉV-vonallal, amelyik jelenleg a Batthyányi térig fut be. Ezzel valósulna meg a szentendrei és a déli HÉV-hálózat teljes összeköttetése, amit ötös metró néven szoktak emlegetni.

Fürjes arról is beszélt, hogy már 2018-ban döntött arról a kormány, hogy a 2021-2027-es ciklus uniós forrásai állnak majd rendelkezésre  a közlekedési beruházásokra. Az államtitkár szerint komoly összegeket lehet majd erre fordítani.

A beszélgetésben - amelyen részt vett Vitézy Dávid közlekedési szakember, a BKK korábbi vezére, aki Fürjes munkáját segíti jelenleg - szóva került a négyes metró is, amelyről Vitézy azt mondta, hogy az a szocialista korszak - lakóteleptől lakótelepig tartó - mélymetró gondolatiságán alapult. Amikor azt a hetvenes években kitalálták, még érthető volt, de a megvalósítás időszakában már más volt a helyzet: időközben sokan költöztek ki az agglomerációba, így Budapest közlekedési problémái az elmúlt 10-20 évben már a városhatáron kívülről erednek. Vitézy egyébként történelmi bűnnek nevezte a villamospályák - modernizációval magyarázott - felszámolását a hetvenes években.

A Ferihegyi vasútról az a szakmai álláspont alakult ki Fürjes és Vitézy között, hogy a Monor felől beérkező 100a vasútvonalból kellene elágaztatni egy reptéri vonalat, majd a Nyugati és a Keleti (pályaudvarok) felé vezetni tovább a vonalat. Ehhez megvannak a tervek, építési engedélyek, és uniós pénzekből tervezik ezt is megvalósítani. Nyilván jó néhány év lesz a megvalósítás - tette hozzá az államtitkár, aki bízik abban, hogy a reptér külföldi menedzsmentje és tulajdonosai sem gördítenek akadályt a fejlesztés elé.